Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 12:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/universitetslarare-domd-till-doden-for-att-ha-smadat-profet/

Världen

Universitetslärare dömd till döden för att ha smädat profet

Polis vaktar fängelset i Multan där den nu dödsdömde Junaid Hafeez hållits i sex år. Han har suttit mestadels isolerad för att inte riskera att lynchas. Foto: Asim Tanveer

Universitetsläraren Junaid Hafeez har dömts till döden för hädelse av en domstol i Multan i Pakistan. Den nu 33-årige Hafeez greps för sex år sedan anklagad av några studenter för att ha smädat profeten Muhammed i sociala medier.

TT Text

Konservativ islam dominerar i Pakistan och brott mot religionen kan enligt lag straffas med döden. Även rykten har lett till lynchningar och mord.

Hafeez advokat Asad Jamal säger till AFP att domen ska överklagas.

Rabia Mahmood på människorättsorganisationen Amnesty International anser att domen är ”förvånande, en besvikelse och ett grovt justitiemord” och kräver att staten drar tillbaka åtalet och i stället låter skydda Hafeez anhöriga och advokater.

För fem år sedan mördades en advokat till Hafeez efter att ha blivit hotad under ett domstolsförhör.

Ett 40-tal personer väntar på avrättning i Pakistan dömda för hädelse, uppgav den amerikanska Kommissionen för internationell religionsfrihet förra året.