Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 09:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/uppenbart-att-oron-for-klimatet-vaxer-bland-valjarna/

Världen

”Uppenbart att oron för klimatet växer bland väljarna”

Bild 1 av 2 Kasper Bjørn Jensen, 13, och hans kompis Maya Aurora Kinkek Barbee, också 13, demonstrerar dagligen utanför Folketinget fram till valdagen.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 2 Klimatbudskap förekommer på flera partiers valaffischer längs Amager strand.
Foto: Anders Hansson

KÖPENHAMN. För första gången någonsin är klimatet den viktigaste frågan när 4,2 miljoner danskar går till val på onsdagen. 

Greta-effekten, naturkatastrofer och förra sommarens torka har gjort att partierna nu tävlar med varandra om att ha den mest ambitiösa klimatpolitiken.

Kasper Bjørn Jensen, 13, har suttit framför folketinget i fyra timmar varje dag sedan statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) utlyste val för fyra veckor sedan.

– Jag gör det för att uppmärksamma politikerna om att de inte kan blunda för klimatproblemet. Jag själv är för ung för att rösta och det känns lite frustrerande. Men mina föräldrar är miljömedvetna, jag litar på att de röstar rätt, säger han.

Nedanför den pampiga ryttarstatyn på Christiansborgs slottsplats i centrala Köpenhamn sitter han och ett gäng elever från Fridays for future, den globala miljörörelse som Greta Thunberg gett upphov till.

I slutet av maj hörde de och 30.000 andra den svenska frontfiguren tala på just den här platsen när hon gjorde sitt första framträdande i Danmark i samband med en årlig klimatmarsch.

Klimatet har på kort tid seglat upp som det hetaste ämnet inför valet till det danska folketinget som hålls i dag. Så sent som i januari ansåg bara 22 procent av väljarna att den här frågan var viktigast.

– Vid den tidpunkten var det framför allt de unga väljarna, sannolikt inspirerade av Greta Thunberg, som satte ämnet högt på dagordningen. Det talades om en generationsklyfta i klimatfrågan, säger Kasper Møller Hansen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet.

Under våren har läget förändrats. Idag anser 60 procent av väljarna – unga som gamla – att klimatet bör prioriteras framför allt annat.

– Det har skett en fullständig mobilisering tvärs över åldersgrupper och geografi. Jag tror att naturkatastrofer, nya forskningsrapporter, ökad medierapportering och inte minst Greta-effekten har blivit ett uppvaknande för många, säger Kasper Møller Hansen.

En undersökning som presenterades i Danmarks radio i helgen visar att 57 procent av den danska befolkningen inte tycker att politikerna gör tillräckligt mycket för att minska koldioxidutsläppen.

– Diskussionen har blivit så svartvit. Flyktingar eller inte flyktingar. Klimat eller inte klimat. Vi måste lyfta debatten till en annan nivå för att nå konstruktiva förändringar, säger Rikke Sørensen.

Två dagar före valet är hon ute och rastar sin hund i Amager strandpark strax utanför centrala Köpenhamn. Hon berättar att intresset för klimatet har ökat stadigt inom familjen. Hennes tolvåriga dotter har deltagit i flera klimatdemonstrationer och runt köksbordet talas det ofta om vad de själva kan göra.

Rikke Sørensen. Foto: Anders Hansson

– Jag vill inte att barnen ska vara rädda utan visa att vi har möjlighet att påverka vår framtid genom aktiva val. Om vi flyger den här gången så tar vi bilen eller tåget nästa, köper vi nya kläder nu, blir det begagnat nästa. Precis som många andra funderar vi också mycket på hur vi bör äta. Tidigare var det fokus på människans hälsa i relation till maten. Nu handlar det mer om jordklotets hälsa.

Rikke Sørensen har bestämt sig. Hon ska lägga sin röst på något av partierna i det röda blocket. De är bäst på att möta klimathotet, flyktingpolitiken och de sociala frågorna, säger hon.

En bit bort kommer Mia Pedersen joggande längs Amager strandvej. Svetten rinner i pannan och emellanåt böjer hon sig ner och plockar upp plast som ligger och skräpar på gångbanan.

Mia Pedersen. Foto: Anders Hansson

– Jag ska rösta på rödgröna Alternativet. För klimatet och för mina barns skull, säger hon med övertygelse i rösten och berättar att hon utöver att plocka skräp i naturen är vegan, källsorterar och har valt bort egen bil.

Långt ifrån alla väljare är lika säkra på hur de ska rösta som Mia Pedersen och Rikke Sørensen.

Enligt Kasper Møller Hansen har många partier börjat överbjuda varandra när det gäller klimatsatsningarna. Det har gjort det allt svårare att se skiljelinjerna både mellan blocken och mellan partierna i just den här frågan.

– Det har uppstått en paradoxal situation där det viktigaste ämnet för väljarna inte kommer att vara det som avgör valet eftersom många väljare inte ser någon skillnad på hur partierna står i klimatfrågan, säger han och fortsätter:

– Istället kommer det att bli pensionerna och invandringen som avgör. Det här är också viktiga frågor som många har lyft i valdebatten och där det finns tydliga skillnader mellan partierna, säger han.

I den första tv-debatten mellan partiledarna för några veckor sedan hävdade elva av de totalt tretton partier som ställer upp i valet att just deras parti har den mest ambitiösa klimatpolitiken. På valplakaten som syns överallt i centrala Köpenhamn duggar klimatlöftena tätt bland i stort sett alla partier. ”Klimatlag nu!”. ”En grönare framtid”. ”Kämpar för jordklotet!”.

Ett kvarter bort från det populära turiststråket Ströget sitter Nicolai Wammen i ett konferensrum på International press centre. Han är Socialdemokraternas politiska talesperson och hinner knappt presentera sig för det samlade pressuppbådet innan han börjar prata om klimatet.

– Det har blivit uppenbart att oron för klimatet växer bland väljarna. Ingen kan längre undgå att se effekterna både globalt och på hemmaplan. Nu måste Danmark agera, säger han och skäller på den sittande regeringen ledd av högerliberalen Lars Løkke Rasmussen.

Den har inte gjort tillräckligt. Istället behövs det en Socialdemokratisk regering, menar han. En regering som vill satsa på grön teknologi och ökat samarbete med EU för att minska klimatutsläppen.

– Vi vill inta rollen som en grön supermakt, det kommer att vara en av våra huvudfrågor om vi får väljarnas förtroende, säger Nicolai Wammen.

Forskare vid Danmarks tekniska universitet, DTU, har tagit fram ett verktyg med vilket de beräknat de samlade effekterna av de politiska partiernas klimatutspel. Enligt dem har rödgröna Enhedslisten och gröna och socialliberala Alternativet i det röda blocket störst chans att få ned utsläppsnivåerna, framför allt på grund av gröna satsningar som de vill göra inom industrin.

Men enligt Sebastian Mernild, professor i klimatförändringar och huvudförfattare till en kommande FN-klimatrapport, finns det i dag inte något danskt parti vars klimatpolitik kan leda till att landet uppfyller det juridiskt bindande Paris-avtalet om att bli koldioxidneutralt 2050.

– Alla vill minska utsläppen, men ingen vill minska dem tillräckligt mycket, säger han i en intervju med Danmarks radio.

Bland de partier som sitter i folketinget i dag är det bara högerpopulistiska Dansk folkeparti som inte har lagt fram en egen klimatplan under valkampanjen. Partiledaren Kristian Thulesen Dahl talar om ”klimathysteri” och efter partiets nederlag i EU-valet förra veckan skyllde grundaren och frontfiguren Pia Kjœrsgard på ”klimattokerier”.

– Det uttalandet visar bara hur fullkomligt osynkade vissa politiker är i klimatfrågan. Jag tror bara att det var dåligt för Dansk folkeparti att hon sa så, säger 23-årige studenten Kolsa Dahlin.

Tillsammans med några likasinnade från den danska miljörörelsen Den Grønne Studenterbevægelse har han slagit läger i ett partytält på Christansborgs slottsplats framför folketinget i några veckor fram till valet.

– Alla partier pratar om klimatet nu. Men snacka går ju. Det parti som inte gör en ambitiös satsning på klimatet efter valet kommer att få det tufft. Jag tror att pressen från allmänheten blir ännu större när politikerna ska visa vad de går för, säger han.