Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 10:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/uppgift-bolsonaro-testar-positivt-for-corona/

VÄRLDEN

Bolsonaro: Jag har testats negativt

Bild 1 av 2 Donald Trump och Jair Bolsonaro möttes i sitt Trumps residens Mar-o-Lago den 7 mars.
Foto: Jim Watson/AFP
Bild 2 av 2 Jair Bolsonaro, till höger tillsammans med sin son Eduardo och en rådgivare.
Foto: Sergio Lima/AFP

RIO DE JANEIRO. Brasiliens president Jair Bolsonaro nekar till att han blivit smittad av coronaviruset. På sociala medier skriver han att han testats negativt för det nya coronaviruset. Varför det tog så lång tid för honom att berätta det har han inte uppgett.

För några dagar sedan avfärdade Brasiliens president coronaviruset. ”Det är inte så omfattande som många tror. Mycket är fantasi”, sa han. I går väcktes misstankar om att han själv var smittad.

För de brasilianare som hoppats att han var smittad publicerade Bolsonaro i dag en bild på sin Facebooksida där han slår ena armen i armvecket och gör en så kallad ”Up yours”-gest.

– TRO INTE PÅ FEJK NEWS-MEDIER, skriver han i stora bokstäver på Twitter.

https://twitter.com/jairbolsonaro/status/1238490282385080322

I förra veckan var Bolsonaro i Florida för att underteckna ett omfattande militärt samarbetsavtal mellan USA och Brasilien. Han var inbjuden av president Trump som bjöd på middag i sitt residens Mar-o-Lago i Palm Beach. Presidenterna skakade hand och strax bakom dem stod Bolsonaros presschef Fabio Wajngarten. Han skakade också hand med Trump och lät sina kollegor ta bilder när de två stod bredvid varandra och bytte kepsar med texten: ”Make Brazil Great Again!”

På flyget hem med regeringsplanet kände sig presschefen dålig och testade för coronavirus när han landade i São Paulo. Det första testet var positivt. Det andra också. Nu ligger presschefen isolerad i sitt hem i São Paulo. Hans fru och tre barn har lämnat bostaden.

I och med att Bolsonaro umgicks nära presschefen under resan, samt att de åkte samma regeringsplan hem väcktes misstankar om att Bolsonaro var smittad. Så ska inte vara fallet, enligt vad han skriver på sociala medier.

Vad som också legat till grund för misstankarna att Bolsonaro var smittad är att han under sin veckovisa livesändning på sociala medier i går framträdde med munskydd, tillsammans med hälsoministern som hade den professionella masken N95 på sig. När Bolsonaros son, parlamentarikern Eduardo Bolsonaro, hälsade på sin pappa i residenset i går kväll bar han mask när han gick in residenset och när han lämnade. Nytagna bilder på Bolsonaro i residenset visar att alla de som är i hans närhet bär munskydd.

Brasilien har hittills drabbats lindrigt av virusutbrottet och endast 136 personer uppges vara smittade. Än har ingen omkommit till följd av viruset. Mörkertalet kan dock vara stort med tanke på att Bolsonaro från början menade att virusutbrottet blåsts upp av media.

Ämnen i artikeln

Brasilien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt