Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/uppgift-syra-hittat-i-saudiske-konsulns-hem/

Världen

Uppgift: Syra hittat i saudiske konsulns hem

En demonstrant håller i en affisch med en bild på den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi.
En demonstrant håller i en affisch med en bild på den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Yasin Akgul/AFP

Spår av frätande syra har hittats i den saudiske generalkonsulns residens i Istanbul, uppger en källa inom den turkiska åklagarmyndigheten för al-Jazira

Rätta artikel

Fyndet ska ha gjorts i samband med utredningen av mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat. Från turkiskt regeringshåll sade man redan förra veckan att man misstänkte att Khashoggi styckats för att just kunna lösa upp delarna lättare. 

Enligt al-Jaziras uppgifter, som inte har bekräftats från officiellt håll, fanns syran i anslutning till en brunn hos generalkonsuln Muhammed al-Otaibi. Källan säger att de turkiska utredarna nekades full tillgång till brunnen när de undersökte residenset i mitten av oktober, men att de ändå lyckades ta några snabba prover från toppen av brunnen med hjälp av spön.

Proverna har nu undersökts och konstaterats innehålla fluorvätesyra och andra kemikalier, enligt källan som påpekar att syrafynd också gjorts vid andra delar av residenset vattenledningar. Fluorvätesyra, mest känt för att sin sällsynta förmåga att lösa upp glas, är extremt hälsovådligt och verkar omedelbart på alla kroppens organ och vävnader. 

Jamal Khashoggi, som levde i exil i USA sedan 2017, försvann när han den 2 oktober gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Efter internationella påtryckningar har Saudiarabien medgett att han dödats på konsulatet.

Kroppen har inte återfunnits. Internationella trycket på Saudi är officiellt stort och har inte avtagit märkbart efter att 18 personer frihetsberövats och fem personer fått sparken. Turkiet har från regeringshåll anklagat den saudiska ledningens absoluta topp för att ligga bakom både mordet och försöken att sopa igen alla spår efter det.

Läs mer:

Nathan Shachar: Erdogan vill dra ut på den här affären i det längsta

Turkiet: Saudiskt städteam förstörde bevis före utredningen 

Fallet Khashoggi: En månad som skakade världen