Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 22:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/uppgifter-extrainsatt-regeringsmote-i-dag/

Världen

Uppgifter: Extrainsatt regeringsmöte i London i dag

Boris Johnson, till vänster, i samtal med det brittiska underhusets talman John Bercow. Foto: Jessica Taylor/AFP

Spekulationerna om nyval ökar i London inför parlamentets återsamling efter sommarlovet.

Ett extrainsatt regeringsmöte i eftermiddag kan bana väg till val redan före det tilltänkta EU-utträdet i höst.

TT Text

Nye premiärministern Boris Johnson har utlovat ett brittiskt utträde ur EU den 31 oktober – oavsett om man dessförinnan kunnat godkänna ett ordnat utträdesavtal.

De som motsätter sig ett utträde utan avtal hoppas dock redan i morgon kunna tvinga regeringen att be övriga EU om mer tid. Frågan är bara om det ens är möjligt – och vad konsekvenserna dessutom blir.

Exakt vad motståndarna och oppositionen kommer att föreslå i morgon är fortfarande oklart. Enligt nyhetssajten Buzzfeed väntar sannolikt ett försök att snabbt rösta igenom ett krav på att regeringen måste ha nått ett färdigt utträdesavtal någon gång i oktober – eller annars be EU om förlängd förhandlingstid till våren 2020.

– Vi måste gå ihop om att stoppa ett avtalslöst utträde – den här veckan kan vara sista chansen, manar Labourledaren Jeremy Corbyn i ett tal i Salford.

Corbyn vill sedan ha ett nyval och utlovar dessutom en ny folkomröstning om han tar över som regeringschef.

– Labour kommer att ge folk chansen att ta tillbaka kontrollen och få sista ordet i en folkomröstning med trovärdiga alternativ på båda sidor, inklusive att stanna kvar (i EU), säger Corbyn i Salford.

Samtidigt tror många att även regeringen gärna vill ha ett nyval. I eftermiddag ska ett extrainsatt regeringssammanträde hållas, rapporterar BBC och Sky News.

”Jag förstår det som att det nu finns en verklig möjlighet att Johnson redan den här veckan lägger fram förslag om att be parlamentsledamöterna att rösta för nyval. Men inget beslut har ännu tagits”, skriver BBC:s Laura Kuenssberg på Twitter.

”Väldigt starka rykten i regeringskvarteren i dag om att nyval kan utlysas redan den här veckan – med ett muntligt löfte om en valdag före den 31 oktober”, twittrar i sin tur Jessica Elgot på tidningen The Guardian.

Regeringen har en ytterst svag majoritet i underhuset och har skickat en tydlig varning till sina egna inom Konservativa partiet. De upproriska parlamentsledamöter i partiet som vill göra gemensam sak med oppositionen riskerar att petas i ett eventuellt nyval.

Det som Johnson framför allt vill undvika är att parlamentet bakbinder honom genom att säga nej till ett avtalslöst utträde. Regeringen ser nämligen hotet om en ”no deal” som avgörande argument för att få övriga EU att backa på de punkter i utträdesavtalet som britterna inte gillar.

Johnson har upprepade gånger försäkrat att EU brukar vika sig i sista stund om man bara håller emot och hoppas envist på en lösning, senast vid EU-toppmötet i Bryssel den 17–18 oktober.

Hans motståndare håller dock inte med.

”I hård konkurrens är det Johnsons mest korkade argument att hotet om ett avtalslöst utträde skulle tvinga EU att kompromissa. Att hota med att skjuta sig själv i foten är varken trovärdigt eller effektivt som förhandlingsmetod”, skriver oberoende konservative parlamentsledamoten Nick Boles bistert på Twitter.