Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/uppgifter-flygplanet-skots-ned-av-misstag/

Världen

Kanadas premiärminister: Planet sköts ned av Iran

00:27. Trudeau: Pekar på att Iran sköt ner planet

Kanada har underrättelseuppgifter som pekar på att Iran skjutit ned det ukrainska passagerarflygplanet med 176 personer ombord. 

USA:s president Donald Trump verkade styrka den misstanken vid en presskonferens tidigare på torsdagen:

– Någon kan ha gjort ett misstag på den andra sidan, sa Trump.

Ukraine International Airlines flight 752 störtade bara minuter efter start från Teherans internationella flygplats tidigt på onsdagsmorgonen. Vittnen kunde se hur planet fattat eld innan det slog i marken. Ingen av piloterna ombord hann skicka ut något nödrop.

Händelsen inträffade några timmar efter det att Iran angripit två amerikanska flygbaser i Irak.

På torsdagen kom flera uppgifter om att passagerarflygplanet kan ha skjutits ned av Iran av misstag. 

– Jag har mina misstankar men vill inte säga vilka de är, men det är en tragisk händelse. Någon kan ha gjort ett misstag på den andra sidan. Det har inget med oss att göra. Planet flög i ett osäkert område och jag tror inte på att det var ett tekniskt fel, sa Donald Trump i samband med en presskonferens.

– Jag har en känsla att det är något väldigt hemskt som har hänt.

USA:s president Donald Trump. Foto: Eric Baradat/AFP

Senare bekräftade Kanadas premiärminister Justin Trudeau att även Kanada har egna uppgifter som pekar på att planet blev nedskjutet av Iran:

– Vi har flera underrättelsekällor, inklusive våra egna, och från våra allierade, och de pekar på att planet sköts ned av en iransk luftvärnsmissil. Detta är den sannolika orsaken, sa Trudeau vid en presskonferens sent på torsdagen svensk tid.

Justin Trudeau sa att de fakta han hade sett gjorde att han inte tvekade att berätta om detta för det kanadensiska folket och att nedskjutningen ”kan ha varit ett misstag”.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sa på torsdagen att det fanns ”en mängd information” som visade att Iran skjutit ned planet med en luftvärnsmissil.

Michael Winiarski: Naivt tro att Iran och USA ska få annan syn på människoliv

Redan på onsdagen spreds uppgifter om att det ukrainska flygplanet skulle ha skjutits ned av iranskt luftvärn. Bilder på delar av en rysktillverkad Tor-M1 luftvärnsmissil, kallad SA-15 Gauntlet av Nato, som skulle ha hittats inte långt från flygplanets nedslagsplats publicerades i arabiska sociala medier. Det finns dock ingen oberoende bekräftelse på att bilden togs just där.

På torsdagen skrev Newsweek att det ska ha varit en sådan missil som träffade passagerarplanet. Ryssland levererade 29 sådana missiler till Iran 2007, skriver Moscow Times. SA-15-missiler används av Irans Revolutionsgarde och CNN bekräftade via sina källor i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon att Iran avfyrat två SA 15-missiler.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Foto: Dave Chan/AFP

Också nyhetsbyrån Reuters har uppgifter som tyder på att det ukrainska planet ska ha skjutits ned. Enligt en källa inom administrationen ska amerikanska satelliter ha upptäckt två missiler som ska avfyrats strax före flygplanet kraschade. Strax efter det att missilerna skjutits iväg detekterade satelliterna en explosion.

Iran tillbakavisade uppgifterna som kallades ”ologiska ”, av chefen för landets trafikflyg, Ali Abedzadeh, skriver den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Isna enligt TT.

– Vetenskapligt är det en omöjlighet att en raket träffade det ukrainska planet, det är ologiska rykten, säger han.

På torsdagskvällen publicerade den iranska halvstatliga nyhetsbyrån Insa uppgifter som sa att vad man kallade ”västerländska källor” nu dragit tillbaka sina påståenden om att planet skulle ha skjutits ned av Iran. Iran kallade också anklagelserna om att planet skulle ha skjutits ned av Iran för ”psykologisk krigsföring”.

Det är dock tveksamt om Boeing kommer att få de svarta lådorna. Iran, som leder haveriutredningen, vägrar att lämna över de två svarta lådorna som dokumenterar flygningen till flygplanstillverkaren Boeing. 

– Vi kommer inte att lämna över svarta lådan till tillverkaren och amerikanerna. Den här olyckan kommer att utredas av Irans luftfartsmyndighet, men ukrainarna får också vara med, säger Ali Abedzadeh, chef för Irans civila luftfartsmyndighet enligt BBC

I stället kommer Iran att lämna över lådorna till Ukraina, uppger Irans transportminister Mohammed Eslami enligt al Jazeera.

Den ena lådan, flight data recorder, registrerar ungefär hundra olika parametrar som höjd, roderutslag, fart och motordragkraft. Den andra, cockpit voice recorder, spelar in tal och klickljud från cockpit – vad piloterna gör och säger. En av de svarta lådorna ska vara hel medan den andra ska ha skadats.

Internationella regler ger Iran rätt att leda utredningen eftersom det var där planet störtade. Samtidigt brukar flygplanstillverkaren vara delaktig och Boeing säger att de är redo att bistå på alla sätt i utredningen. Sent på torsdagen stod det också klart att Iran erbjuder Boeing att delta i utredningen.

Sörjande på flygplatsen i Kiev i Ukraina. Foto: Alexander Mahmoud

Enligt Oleksiy Danylov, som är chef för Ukrainas säkerhetsråd, är en nedskjutning ett av de fyra huvudspår som ska utredas, skriver han på Facebook:

• En träff av en luftvärnsmissil.

• En kollision med en drönare eller något annat flygande föremål.

• Ett tekniskt fel som fått en motor att explodera.

• En explosion inne i flygplanet till följd av ett terrordåd.

Enligt Danylov finns det ytterligare tre teorier som ännu så länge är hemliga, säger han till ukrainska Interfax.

Enligt en källa inom den ukrainska haverikommissionen som anlänt till Teheran finns det inga tecken på att någon av motorerna skulle ha brunnit. Det säger medlemmen till den ukrainska sajten Censor.net.

 – Jag står och tittar på båda motorerna och ingen av dem visar några tecken på brand. Delar av den högra vingen har också tagits hit och det finns inga tecken på eld på den heller, säger haveriutredaren till sajten från en hangar dit delar av planet har förts. 

176 personer omkom när planet kraschade. 82 av de dödade var från Iran, 63 från Kanada, 11 från Ukraina (varav nio besättningsmän), minst 10 från Sverige, 7 från Afghanistan och 3 från Tyskland.