Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Uppgifter i Ecuador: Försök att göra Assange till diplomat gick om intet

Julian Assange gestikulerar på balkongen till den ecuadorianska ambassaden i London, i maj 2017.
Julian Assange gestikulerar på balkongen till den ecuadorianska ambassaden i London, i maj 2017. Foto: Matt Dunham/AP

2017 tilldelade Ecuador Wikileaks grundare Julian Assange en diplomatisk post i Ryssland. Utnämningen återkallades då Storbritannien vägrade ge australiern diplomatisk immunitet. Det framgår av ecuadorianska regeringsdokument, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den misslyckade utnämningen tyder på att Ecuadors president Lenin Moreno hade engagerat Moskva i försöken att lösa den huvudvärk Julian Assange blivit för Ecuador, då Wikileaksgrundaren hade tagit sin tillflykt till landets Londonambassad. Assange söks alltjämt av brittisk polis sedan han i juni 2012 brutit mot villkoren som gällde när han släpptes fri mot borgen, efter att ha gripits misstänkt för sexbrott i Sverige.

Utnämningen av Assange omnämndes i ett brev från Ecuadors utrikesdepartement till en parlamentsledamot som begärt att få information om Ecuadors beslut förra året att bevilja australiern ecuadorianskt medborgarskap, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Parlamentsledamoten Paola Vintimilla kunde läsa i brevet att Ecuador den 9 december 2017 godkänt att ”särskild status skulle förlänas herr Assange, för att denne skulle kunna inträda i funktioner vid Ecuadors ambassad i Moskva”.

Uppgifter: Ryssland skulle hjälpa Assange fly 

”Särskild status” syftar på den rätt som tillkommer Ecuadors president att utse politiskt allierade personer till ett fastlagt antal diplomatiska poster, även om personerna i fråga inte är karriärdiplomater.

När brittiska utrikesdepartementet i en diplomatisk not den 21 december förra året gjorde klart att Storbritannien inte erkänner Julian Assange som diplomat, och att man inte hade för avsikt att ”överväga huruvida herr Assange åtnjuter någon form av privilegier eller immunitetstatus under vad som stadgas i Wienkonventionen”, så beslöt Ecuador kort senare att annullera beslutet, enligt vad som framgår av brevet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.