Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/uppgifter-i-tyska-medier-akk-lamnar-som-cdu-ledare-vill-inte-bli-kansler/

Världen

Bekräftat: Merkels efterträdare AKK kommer att lämna – blir inte ny förbundskansler

00:38. Annegret Kramp-Karrenbauer, partiledaren för tyska Kristdemokraterna (CDU), bekräftar att hon tänker kandidera till förbundskansler.

BERLIN. Hon skulle ta över stafettpinnen efter Angela Merkel. Men bara drygt ett år efter att Annegret Kramp-Karrenbauer utsetts till ny ledare för CDU väljer hon att hoppa av.

Droppen blev valkaoset i delstaten Thüringen förra veckan. 

Vid en presskonferens på CDU-högkvarteret i Berlin bekräftade hon uppgifterna som cirkulerat i tyska medier under måndagen. 

– Jag kommer inte att kandidera till att bli kanslerkandidat, sade Annegret Kramp-Karrenbauer och tillade att det varit ett misstag att splittra rollen som kansler och partiledare på två personer. 

– Därför kommer jag att avgå som CDU-ledare när nästa kanslerkandidat är utsedd. 

Det väntas ske under en extrainsatt partikongress som kan hållas i sommar. 

För drygt ett år sedan tog Annegret Kramp-Karrenbauer, även kallad AKK, över som ledare för de tyska kristdemokraterna CDU sedan Angela Merkel lämnat över efter 18 år på posten. Syftet var att bana väg för AKK som Tysklands nästa förbundskansler inför att landet går till val 2021. Men året som gått har varit motigt och AKK har varit vida omstridd både inom och utanför partiet. 

Annegret Kramp-Karrenbauer och Angela Merkel under ett möte med CDU:s partiledning på måndagen.
Annegret Kramp-Karrenbauer och Angela Merkel under ett möte med CDU:s partiledning på måndagen. Foto: Odd Andersen/AFP

Förra veckans valdebacle i delstaten Thüringen, då den liberala politikern Thomas Kemmerich överraskande valdes till ny regeringschef med stöd av röster från det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD), tycks ha blivit droppen för partiledaren. Trots hennes förmaningar gjorde även CDU:s ledamöter i delstatsparlamentet gemensam sak med AFD och röstade på Kemmerich, som sedermera avgått. Detta fick AKK att framstå som en ledare med urgrävd auktoritet som tappat kontrollen över sitt parti. 

Samtidigt kommer AKK att behålla posten som Tysklands försvarsminister, detta efter önskemål av förbundskansler Angela Merkel, meddelande hon under presskonferensen. 

Läs DN:s intervju med Annegret Kramp-Karrenbauer: ”Det finns inget som är mini med mig”