Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 05:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/uppgifter-is-ledaren-framtrader-i-video-forsta-gangen-sedan-2014/

Världen

IS-ledaren hyllar terrordådet i Sri Lanka och uppmanar till ”utnötningskrig”

Bild 1 av 2 Abu Bakr al-Bagdadi i videon som släpptes på måndagen.
Foto: Al-Furqan media via AP
Bild 2 av 2 al-Bagdadi i juli 2014.
Foto: AP

IS-ledaren Abu Bakr al-Bagdadi framträdde på måndagen i en video för första gången sedan juli 2014. I videon hyllar al-Bagdadi självmordsattackerna i Sri Lanka och lovar att IS ska hämnas de senaste förlusterna i Syrien samt att gruppen utfört 92 terrordåd i åtta länder som hämnd för dessa.

Rätta artikel

Det är ett av terrorgruppens propagandaorgan al-Furqan som på måndagen publicerade videon, skriver The Independent.

Senast IS-ledaren framträdde i bild var i juli 2014 då han deltog i en religiös ceremoni i Mosul i norra Irak. Nu är det en åldrad IS-ledare vars tidigare svarta skägg blivit gråare som framträder i den 18 minuter långa videon där han ses tala till andra IS-medlemmar. Där gör han åter tydligt att IS terror ska riktas mot kristna.

– För att vara uppriktig, slaget för islam och dess folk mot korset och dess folk är ett långt slag, sa IS-ledaren bland annat.

Enligt flera nyhetsbyråer ska IS-ledaren i videon ha sagt att striderna i Baghuz i Syrien är över, striderna i staden avslutades den 23 mars. Baghuz var den sista landremsa som ingick i IS självutropade ”kalifat”.

I videon säger al-Bagdadi att IS utfört 92 operationer i åtta länder som en hämnd för de IS-medlemmar som dödats under de senaste striderna. IS-ledaren säger också att IS nu går in i en annan fas som han liknar vid ett utnötningskrig, alltså terrorangrepp på andra håll än i Mellanöstern.

I videon hyllar al-Bagdadi också självmordsattackerna i Sri Lanka, något som visar att videon är inspelad under den senaste veckan. 

– Jag blev överlycklig när jag fick höra talas om attackerna i Sri Lanka. Och det var med guds nåd som det fanns amerikaner och européer i Sri Lanka, säger al-Bagdadi också.

Videon med al-Bagdadi uppmärksammades först av SITE Intel Group som följer terrororganisationen på sitt Twitter.

https://twitter.com/siteintelgroup/status/1122894058995765248

Enligt SITE-chefen Rita Katz ser al-Bagdadi avslappnad ut när han diskuterar kriget mot ”korsfararna”, som IS kallar sina motståndare, med andra IS-medlemmar vars ansikten har täckts över för att skydda deras identitet. al-Bagdadi säger också att man ska hämnas de anhängare som dog eller fängslades när Baghuz förlorades.

Erik Ohlsson: ”Den osynlige shejken” stakar ut en ny väg för terrorsekten IS 

Läs mer: Terrorexperten: al-Bagdadi försöker efterlikna bin-Ladin