Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/uppgifter-jemensamtal-i-sverige-redan-nasta-vecka/

Världen

Uppgifter: Jemensamtal i Sverige redan nästa vecka

Foto: AFP

De FN-ledda samtal i Sverige som förhoppningsvis ska leda till ett slut på kriget i Jemen kan komma i gång redan nästa vecka, uppger brittiska Sky News. FN:s medlare Martin Griffiths möter oförsonlighet när han försöker bädda för mötet genom samtal med de krigförande parterna.

Erik Ohlsson
Rätta artikel

Nyhetskanalen stöder sig på tre anonyma källor ”med kunskaper om planeringen”.

– Datumen kan komma att ändras, men i idealfallet kan samtalen påbörjas i mitten av nästa vecka, säger en av källorna till Sky News.

Enligt vad DN erfar ligger FN långt fram i planläggningen för Sverigemötet, men på grund av förhandlingarnas ytterst känsliga natur vill man vänta i det längsta med att offentliggöra datumet. Svenska UD ville på tisdagen inte kommentera uppgifterna.

Den viktigaste anledningen till hysch-hyschet är det grundmurade misstroendet som råder mellan de två krigförande parterna: på ena sidan den så kallade internationellt erkända regeringen i Jemen, som stöds av Saudiarabien, på den andra de väpnade huthierna. Uppgifter som går ut för tidigt kan påverka planeringen och i värsta fall kullkasta mötesplanerna. 

Det var i slutet av oktober i år som USA:s försvarsminister James Mattis överraskande föreslog att fredssamtal om Jemen snarast skulle hållas i Sverige. Sedan dess har det spekulerats vilt i hur förankrat Mattis utspel är och när förhandlingarna i så fall kan börja.

FN:s särskilda sändebud för Jemen, Martin Griffiths, reser just nu runt i regionen för att förankra sitt budskap. I måndags mötte Griffiths representanter för Jemens regering i Saudiarabiens huvudstad Riyad. De riktade skarp kritik mot huthierna och anklagade dem för att underminera den bräckliga fredsprocessen. Jemens utrikesminister Khalid al-Yamani underströk att en fredsuppgörelse måste bygga på att statens auktoritet återskapas och att effekterna av ”huthiernas statskupp” elimineras. 

al-Yamanis utsagor är ett eko av vad som framförts i tidigare FN-förhandlingar om Jemen: att huthierna ovillkorligt måste retirera från de områden som de erövrat under det snart fyra år långa kriget. Dit hör huvudstaden Sanaa och den viktiga hamnstaden Hodeidah.

Huthierna å sin sida kräver ökat inflytande och medbestämmande i ett framtida Jemen. En tredje part, Södra övergångsrådet (STC), som stöds av Förenade Arabemiraten, vill ha större självständighet för de södra delarna av Jemen.

Martin Griffiths fortsätter sina konsultationer inför det planerade Sverigemötet. På torsdag ska han, enligt nyhetsbyrån AFP,  i Amman träffa representanter för politiska partier i Jemen.

Läs mer: 

Fredssamtal om kriget i Jemen ska hållas i Sverige 

Huthierna redo för ”en bredare vapenvila” i Jemen