Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 18:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/uppgifter-kim-bjuder-in-trump-till-nordkorea/

Världen

Uppgifter: Kim bjuder in Trump till Nordkorea

Kim Jong-Un och Donald Trump under ett möte i juni 2018. Foto: Saul Loeb/AFP

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har bjudit in USA:s president Donald Trump till Nordkorea. Det skriver en sydkoreansk tidning på måndagen.

Det är sydkoreanska Joongang Ilbo som citerar en diplomatkälla som uppger att Kim i ett brev bjudit in Trump till ett möte i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Han ska ha gjort detta i ett brev som nådde Vita huset i slutet av augusti.

Att Kim Jong-Un skickat ett brev till Donald Trump i slutet av augusti bekräftas för tidningen av Sydkoreas utrikesminister som dock inte vill kommentera vad brevet innehöll.

Så sent som den 9 september meddelade Kim Jong-Un att han åter var beredd att möta Donald Trump för att diskutera kärnvapen på Koreahalvön.

”Vi är beredda att möta USA på en plats och vid en tidpunkt senare i september för att fortsätta diskutera de frågor vi hittills har diskuterat”, skrev den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA som citerade landets utrikesminister Choe Son-Hui.

Senare på måndagskvällen sa Donald Trump, enligt Reuters, att han inte är beredd att besöka Nordkorea. Den amerikanske presidenten vill dock inte bekräfta om han verkligen fått en inbjudan från Kim.

– Jag tror inte att jag är beredd att åka dit. Inte än.

Om mötet skulle bli av blir det fjärde gången de två möts öga mot öga. Första gången var i Singapore den 12 juni 2018, andra gången i Hanoi den 27–28 februari 2019 och tredje gången den 30 juni i år då de båda möttes kort i den demilitariserade zonen mellan Sydkorea och Nordkorea.