Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/uppgifter-kim-jong-uns-halvbror-hade-kopplingar-till-cia/

Världen

Uppgifter: Kim Jong-Uns halvbror hade kopplingar till CIA

Kim Jong-Nam fotograferad i Narita i Japan år 2001. Foto: Shizuo Kambayashi/AP

Kim Jong-Nam, den nordkoreanska ledarens halvbror, ska ha haft kopplingar till amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor. 

Det var den 13 februari 2017 som två kvinnor på Kuala Lumpurs flygplats i Malaysia kastade sig över Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam. En av dem smetade nervgiftet VX över hans ansikte. 

Mordet på den nordkoreanske diktatorns halvbror ledde till en diplomatisk kris mellan de tidigare vännerna Malaysia och Nordkorea. Även relationen mellan Nord- och Sydkorea försämrades. 

Motivet till det plötsliga mordet har hela tiden varit okänt. 

Men enligt nya uppgifter till Wall Street Journal ska Kim Jong-Nam ha arbetat som observatör för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Enligt tidningen ska en av anledningarna till att han befann sig i Malaysia ha varit just för att träffa en kontakt på ett hotell i landet. 

Det är oklart hur utbredda hans kontakter med CIA ska ha varit, Kim Jong-Nam levde i exil, och hans tillgång till information från nordkoreanska diktatorns inre krets måste därmed ha varit begränsad. 

Samtidigt har det tidigare framkommit att Kim Jong-Nam träffade en misstänkt amerikansk agent bara dagar före mordet.

Polisens undersökning av Kim Jong-Nams dator har också visat att information i flera omgångar fördes över till en usb-sticka under vistelsen i landet.

USA:s president Donald Trump har kommenterat uppgifterna om Kim Jong-Nams kopplingar till CIA.

– Det skulle aldrig hända under mitt överinseende, det är ett som är säkert, säger han till CNN.

De två kvinnorna som misstänkts ha utfört mordet har hela tiden hävdat sin oskuld. De menar att de blev lurade av nordkoreanska agenter att attacken var en del av ett skämtprogram. Båda kvinnorna har försatts på fri fot. 

Nordkorea förnekar all inblandning i mordet. 

Läs mer: Åtalad för mord på Kim Jong-Uns halvbror släppt från fängelset