Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Uppgifter: militären har Mugabe i husarrest

02:13. Mugabe uppges vara fängslad och militären ska ha tagit kontroll över Zimbabwe. Men i ett livesänt tal förnekar militärenatt det rör sig om en kupp. Mugabe och hans familj uppges ”vara i säkerhet”.

Militären i Zimbabwe uppges hålla president Robert Mugabe och hans fru i förvar och har gripit landets finansminister. Militären förnekar i ett tv-inslag att det rör sig om en statskupp. Sydafrikas president Jacob Zuma säger sig ha talat med Mugabe på onsdagen och uppger att han ”mår fint”.

Artikeln har tillfogats en rättelse 15/11-17.

Sydafrikas president Jacob Zuma talade med Mugabe under förmiddagen och uppger, enligt ett meddelande på det sydafrikanska presidentämbetets officiella sajt, att 93-åringen visserligen inte kan lämna sitt hem men ”mår fint”.

Sky News uppger sig ha källor som säger att Robert Mugabes fru, Nancy, har flytt över gränsen till Namibia.

Enligt BBC kommer Sydafrika att skicka en medlare med uppdraget att hjälpa till att ”återställa fred och stabilitet” i landet.

Regeringspartiet Zanu-PF har splittrats i synen på vem som ska efterträda Mugabe, och det verkar vara den fraktion som står bakom vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, som sparkades nyligen av Mugabe för att bana väg för hans fru Nancy, som agerat tillsammans med militären.

Tidigare under natten gick generalmajoren Sibusiso Moyo ut med ett meddelande i tv, efter att militären tagit över ZBC:s huvudkontor, där han hävdade att det inte rörde sig om en statskupp och att presidenten Robert Mugabe och hans familj i säkerhet.

”Vårt mål är kriminella omkring honom som begår brott... som orsakar socialt- och ekonomiskt lidande i landet. Så fort vi har nått vårt mål förutsätter vi att situationen går tillbaka till det normala”, sade han i uttalandet, enligt BBC.

The Guardian skriver att Mugabe befinner sig i husarrest.

Även om militären inte kallar det hela för en statskupp så har man tagit över den statliga teven, placerat stridsfordon på gatorna i huvudstaden och lamslagit den politiska verksamheten i landet.

Samtidigt kommer det rapporter om kraftig skottlossning och artilleribeskjutning i huvudstaden Harares norra förorter tidigt på onsdagsmorgonen.

Enligt AFP är parlamentet blockerat av militärfordon.

Tidigare under natten har det också rapporterats om skottlossning och att militärfordon synts i närheten av Mugabes residens.

På onsdagen gick en grupp från Zanu-PF:s ungdomsavdelning i Harare ut i en demonstration till förmån för armégeneral Chiwenga, skriver den statliga televisionen ZBC, som numera är i militärens händer.

På tidningen The Heralds sajt publiceras ett långt uttalande från militären där man skriver att det som nu inträffat gjorts för att försvara revolutionen mot personer som försöker få Zimbabwe att återgå till en koloni. Där lyfts även president Mugabes uttalande att ”Zimbabwe kommer aldrig mer att bli en koloni” fram.

Vilka dessa kriminella skulle röra sig om sägs inte tv-inslaget, men enligt en regeringskälla har finansministern Ignatius Chombo gripits, skriver Reuters.

Det framgår inte heller vem som leder den militära operationen. Enligt AP har militären tagit Mugabe och hans fru i förvar, och även regeringspartiet Zanu-PF uppger alltså att presidenten är i militärens händer.

Läs mer: Mugabe inte längre i full kontroll

Enligt tidningen Zimbabwe Mail har delar av Mugabes familj lämnat landet, och Mugabe uppges vägra att träffa de militärer som leder operationen.

Både brittiska och amerikanska ambassaden har uppmanat medborgare som befinner sig i landet att vara försiktiga och hålla sig inomhus. Den amerikanska ambassaden har stängt på grund av oroligheterna.

Svenska utrikesdepartementet och ambassaden i Harare ”följer händelseutvecklingen”.

– När det gäller rekommendationer uppmanar vi svenskar på plats att undvika folksamlingar och demonstrationer och följa händelseutvecklingen, säger Johanna Westlund  på UD:s pressjour. 

Hur betecknar ni läget, är det en statskupp?

– Jag har inga uppgifter att lämna, vi får återkomma under dagen. 

Den svenska ambassaden är inte öppen i dag. 

– Den samlade bedömningen har gjort att man valt att hålla stängt för allmänheten i dag. 

De senaste händelserna följer på en konflikt mellan Zimbambwes regeringsparti Zanu-PF och landets arméchef Constantino Chiwenga, som anklagats för ”förräderi” efter att han varnat för en möjlig militär intervention.

Det gjorde han efter att president Mugabe sparkat vice-presidenten Emmerson Mnangagwa.

I botten ligger en strid om vem som ska efterträda den 93-årige presidenten. Tidigare sågs Mnangagwa som den givne tronarvingen, men Mugabes hustru Grace Mugabe är nu favoriten. Striden har splittrat regeringspartiet Zanu-PF

Militären har tagit parti för Mnangagwa, som är en veteran från ”frihetskriget” på 70-talet, när Zimbabwe störtade den vita minoritetsregimen.

”... när det gäller frågor om att skydda vår revolution kommer militären inte att tveka att gripa in” sade arméchefen Chiwenga tidigare, enligt BBC.

Folk försöker så gott det går att hålla sig uppdaterade om vad som händer i huvudstaden, berättar Åsa Nilsson Rönnqvist, som befinner sig i närheten av Mutare i östra Zimbabwe på en studieresa med representanter för bistånd och jordbruk.

– Flera zimbabwier som är med på resan och som är från Harare har hört av sig dit. De har fått höra att läget är lugnt, men att barnen hålls hemma från skolan.

– Rykten om explosioner finns ingen här som kan bekräfta.

Hela dagen har det varit väldigt oklart vad det är som gäller, enligt Nilsson Rönnqvist:

– I morse hette det att vi skulle stanna kvar på hotellet, för att det var vägspärrar. Sedan hörde vi att det inte var några vägspärrar.

– Folk har haft på känn att någon gång kommer det att ske något slags förändring, eftersom presidenten är så gammal, Men ingen har vetat hur det skulle bli, och man vet inte nu heller, egentligen. Man får avvakta helt enkelt, säger Åsa Nilsson Rönnqvist.

Rättelse 2017-11-15 14:30
I en tidigare version av artikeln förekom uppgifter från en serie inlägg på twitterkontot Zanu-PF. Det är oklart om twitterkontot ska ses som partiets officiella språkrör.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.