Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 10:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/uppgifter-nordkorea-och-usa-mots-i-stockholm/

Världen

Uppgifter: Nordkoreansk delegation har landat i Stockholm

00:50. En delegation från Nordkorea landade på torsdagskvällen i Stockholm. De ska enligt uppgift i helgen återuppta förhandlingar med USA om kärnvapennedrustning.

En nordkoreansk delegation har landat på Arlanda flygplats i Stockholm. Delegationen är enligt uppgifter i Sverige för att med USA återuppta förhandlingar om kärnvapennedrustning. 

Bland annat ska Kim Myeong-gil, nordkoreansk förhandlare och tidigare ambassadör i Vietnam, ingå i delegationen.

Svenska utrikesdepartementet vill på torsdagskvällen inte bekräfta uppgifterna.

– Vi kommer inte att ha någon kommentar under kvällen, sade Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD, strax efter 21 på torsdagen.

Inte heller USA har kommenterat uppgifterna om mötet. DN har sökt amerikanska ambassaden i Sverige.

Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap skrev tidigare på torsdagen att Kim Myeong-gil uttryckte sig hoppfullt om samtalen med USA när han mellanlandade i Peking på väg från Pyongyang tidigare i dag:

– Det har kommit nya signaler från den amerikanska sidan, jag har höga förhoppningar och är optimistisk, sa han enligt Yonhap.

Tidigare under torsdagen kunde USA bekräfta uppgifter om att Nordkorea på onsdagen gjort en provskjutning från en ”havsbaserad plattform”, dock inte att det gjorts från en ubåt, vilket Nordkorea hävdar. Robottestet verkar inte ha påverkat amerikanska ambitioner att återuppta nedrustningssamtal.

– De vill prata, och vi ska prata med dem, sade Trump under en pressträff på torsdagen.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon sade på en pressträff på torsdagen att den amerikanska försvarsministern Mark Esper och Japans dito är eniga om att Nordkoreanska robottester är ”onödigt provokativa”, rapporterar Reuters. 

Nordkoreas senaste robottest ägde rum bara dagar efter det blivit känt att de två länderna planerade att återuppta förhandlingarna om kärnvapennedrustning inom kort.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un bjöd i september in den amerikanska presidenten Donald Trump till Nordkorea, men fick ett nekande svar.

– Jag tror inte att jag är beredd att åka dit. Inte än, sade Donald Trump då.

Frågan har gått i stå sedan mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i Hanoi i februari. Det mötet avslutades i förtid, utan avtal.

Mötet i Hanoi föregicks av att representanter från de två länderna träffades i Sverige för ett hemligt möte. Sverige har till skillnad från USA en ambassad i Pyongyang och representerar sedan 1995 landets intressen i Nordkorea.

Läs mer: Nordkorea kan ha avfyrat projektiler från ubåt

Läs mer: Verklighet eller kuliss? Följ med till vardagslivet i Nordkorea