Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Uppgifter om att ryssar hackat elnät var felaktiga

Uppgifter om att ryssar ska ha hackat det amerikanska elnätet visade sig vara felaktiga. I en uppdatering av en artikel som Washington post publicerade på lördagen skriver tidningen att attacken sannolikt inte kommer från Ryssland och att elnätet i själva verket aldrig var hotat.

Det var på lördagen som Washington Post publicerade en artikel om hur en dator på elnätsanläggning i Vermont, i USA, angripits av samma skadliga kod som den som länkats till det ryska intrånget i demokraternas mejlsystem inför valet i USA.

En händelse som även Dagens Nyheter skrev om.

I efterhand har det dock visat sig att de ursprungliga uppgifterna var felaktiga.

Under den just nu pågående federala utredningens gång har nämligen bevis som pekar mot att det skadliga paket som hittats på en dator hos ett elnätsbolag i Vermont inte har några kopplingar till koden ”Grizzle Steps” som hittades i demokraternas mejlsystem.

Även uppgifterna om att det amerikanska elnätet skulle vara angripet visade sig vara felaktiga.

Det konstaterar nu Washington Post efter att elnätsbolaget Burlington Electric dementerat sina ursprungliga uppgifter om att den infekterade datorn skulle ha varit kopplad till elnätet.

Farhågan att Burlington Electric skulle ha blivit hackat av ryssar väcktes redan i fredags.

Då ska varningsklockor i bolagets IT-säkerhetssystem ha triggats av att en av bolagets datorer kommit i kontakt med en misstänkt ip-adress när en anställd öppnade ett Yahoo-mejlkonto.

Amerikanska myndigheter ska ha kopplat samman den suspekta ip-adressen med hackerattacken mot det demokratiska partiet som FBI och CIA säger sig ha bevis för att Ryssland ligger bakom.

I efterhand har flera experter påtalat att det som fick Burlington Electrics säkerhetssystem att flagga rött inte behöver ha några kopplingar till Ryssland, rapporterar Washington Post.

Detta eftersom Yahoos mejlservrar besöks av miljontals människor varje dag.

Amerikanska myndigheter har enligt tidningen dessutom i efterhand påpekat att det är möjligt att den misstänkta ip-adressen inte är skadlig.

Myndigheterna kan däremot konstatera att man hittat komponenter i elnätsbolagets dator som ofta används av kriminella nätverk för att infektera datorer med virusliknande program som i vissa fall kan användas för spionage.

Enligt Washington Post utreder nu FBI hur de potentiellt skadliga komponenterna har hamnat på datorn.

Tidningen skriver att FBI tills vidare valt att inte kommentera den misstänkta attacken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.