Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/uppgifter-oro-for-att-osterrikes-sakerhetstjanst-lacker-information-till-ryssland/

Världen

Uppgifter: Oro för att Österrikes säkerhetstjänst läcker information till Ryssland

Vicekansler Heinz-Christian Strache. Foto: Ronald Zak/AP

BERLIN. Flera västerländska säkerhetstjänster uppges ha slutat att dela med sig av information till den österrikiska säkerhetstjänsten BVT, som kontrolleras av det högerpopulistiska och Rysslandsvänliga regeringspartiet FPÖ. 

Orsaken är farhågor om att de läcker information till Kreml.

Lina Lund
Rätta artikel

För att bättre kunna bekämpa terrorism, grov brottslighet och utländska påverkansförsök utbyter västerländska säkerhetstjänster information med varandra. Men sedan en tid har den österrikiska säkerhetstjänsten BVT blivit allt mer isolerad från samarbetet. Orsaken är att en rad länder misstänker att informationen skickas vidare till Ryssland. 

Storbritannien och Nederländerna ska i princip helt ha slutat att dela med sig av information till sin österrikiska partner, uppger flera icke namngivna källor för den österrikiska tidningen Der Standard. Amsterdam och London ”svarar inte längre”, säger en källa till tidningen

Den nederländska säkerhetstjänsten AIVD vill varken dementera eller bekräfta uppgifterna. 

– Vi har olika grader av samarbete med olika länder, säger en talesperson till public service-bolaget NOS.

Österrikes säkerhetstjänst BVT svarar under inrikesministeriet som kontrolleras av det högerpopulistiska och Rysslandsvänliga regeringspartiet FPÖ. Sedan mer än ett decennium har partiledningen odlat nära band till Moskva. 2016 reste bland andra partiledaren och numera vicekanslern Heinz-Christian Strache till Kreml där han undertecknade ett ”vänskapsavtal” med president Vladimir Putins parti Enade Ryssland. 

I avtalet lovar parterna att underrätta varandra om aktuella frågor i de bägge länderna, samt verka ”för uppfostran av den unga generationen i en anda av patriotism och arbetsglädje”. När FPÖ tog plats i Sebastian Kurz (ÖVP) högerkoalition efter valet 2017 uttryckte flera säkerhetsexperter oro för att partiets nära kopplingar till Kreml kunde utgöra ett säkerhetshot.

Läs mer: Österrikes flirt med Moskva oroar säkerhetsexperter  

I början av april medgav chefen för BVT att landet inte längre deltar i den så kallade Bern-klubben, som är den informella samarbetsorganisationen där de europeiska säkerhetstjänsterna utbyter hemlig information. Där ingår svenska Säpo och dess motsvarighet i de övriga EU-länderna, samt Norge och Schweiz. Svenska Säpo svarar undvikande på DN:s frågor om de frusit samarbetet med sina österrikiska kollegor. 

– Vi har svårt att gå in på uppgifter om vårt multilaterala samarbete, mer än att det är en viktig del i vårt arbete att förebygga terroristattentat och förhindra spionage, skriver pressekreteraren Sofia Hellqvist i ett mejl till DN. 

Enligt flera säkerhetsexperter som DN talat med har det varit en illa dold hemlighet att Österrike misstänks läcka information till Moskva.

– Läget är superallvarligt, säger den österrikiska säkerhetsanalytikern Gustav Gressel på telefon från Budapest. 

Han är verksam vid tankesmedjan European Council on Foreign Relations och följer europeisk säkerhetspolitik med stigande oro. Enligt honom vill ingen av säkerhetstjänsterna i västländerna längre dela med sig av information som rör Ryssland till Österrike. 

– Det är som om Kreml sitter med vid regeringsbordet i Wien, säger han. 

Förra året skakades säkerhetstjänsten av en omfattande skandal som ledde till att chefen för BVT, Peter Gridling, tillfälligt togs ur tjänst. Bakgrunden var en uppmärksammad husrannsakan i högkvarteret och hemma hos flera högt uppsatta tjänstemän. En stor mängd hemligstämplat material togs i beslag under mystiska omständigheter, vilket väckt misstankar om att razziorna iscensattes för att undanröja material som visar på kopplingar till Ryssland. Händelsen utreds fortfarande. 

BVT-chefen Peter Gridling är nu åter i tjänst och förklarade nyligen att orsaken till att Österrike inte längre deltar i Bern-klubben är för att återupprätta förtroendet som skadats i samband med affären. Han kritiserade också ”spekulationer” i medierna som enligt honom leder till att förtroendet för verksamheten urholkas ytterligare.  

Det senaste året har en rad händelser inträffat som skärpt spänningarna mellan EU:s medlemsländer och Ryssland. Nervgiftattacken 2018 mot den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i Storbritannien orsakade en svår diplomatisk kris länderna emellan. Efter att Ryssland pekats ut som ansvarig för attacken svarade en rad EU-länder med att utvisa ett stort antal ryska diplomater som anklagades för att vara spioner. 

Österrike var ett av få EU-länder som inte agerade. Regeringen hänvisade bland annat till landets neutralitet och önskan att vara en brygga mellan öst och väst. Några månader senare bjöd landets utrikesminister Karin Kneissl, som rekryterats av FPÖ, Vladimir Putin till sitt bröllop. Många minns bilderna på hur hon knäböjer för den ryske presidenten. 

Österrikes utrikesminister Karin Kneissl dansar med Vladimir Putin under sitt bröllop i fjol. Foto: ROLAND SCHLAGER / POOL

Även i Tyskland växer oron över grannlandets närmanden till Ryssland. Redan förra vintern uppgav en källa nära förbundskansler Angela Merkel att hon är bekymrad över att FPÖ läcker information från västerländska säkerhetstjänster till Moskva och därför måste räkna med att inte längre få ta del av känsliga uppgifter, rapporterade tidningen tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung då. Det dementerades snabbt av Merkels talesperson, men liknande farhågor har sedan dess hörts från flera håll. 

Bland annat ska Finlands säkerhetstjänst Supo tydligt ha markerat mot sin österrikiska motsvarighet. Det visar ett läckt dokument som veckotidningen Falter publicerade i vintras. I skrivelsen till sina europeiska samarbetspartners ber landet om hjälp i utredningen av de ryska spionerna, men uppmanar länderna att dela informationen ”med alla utom Österrike”.  För DN vill Supo varken dementera eller bekräfta uppgifterna eller svara på frågan om dokumentet är äkta. 

– Tyvärr är detaljerna kring vårt internationella samarbete hemligstämplade, skriver presskommunikatören Minna Passi i ett mejl. 

Men säkerhetsanalytikern Gustav Gressel utgår ifrån att dokumentet är äkta.

– Annars hade finnarna snabbt dementerat dess äkthet. Det är ju otroligt pinsamt att hemliga dokument läcker från en säkerhetstjänst, säger han.