Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Minst 17 döda vid skjutning på skola i Florida

01:17. 17 döda i ännu en skolskjutning. Florida är i chock efter skotten på en gymnasieskola i Parkland norr om Miami. en 19-årig före detta elev överlämnade sig till polisen efter dådet.

En 19-årig tidigare elev öppnade på onsdagskvällen svensk tid eld på en gymnasieskola i Florida. Minst 17 personer har dödats och minst 12 har skadats varav tre livshotande. 19-åringen greps senare av polis. 

Skolskjutningen är den fjärde dödligaste i USA och en av de tio dödligaste i världen.

Det var vid 14.20-tiden, lokal tid, klockan 20.20 svensk tid, som den unge mannen öppnade eld utanför och sedan inne i klassrum på Stoneman Douglas High School i Parkland i utkanten av Fort Lauderdale i södra Florida.

Enligt polisen lyckades 19-åringen sedan ta sig från platsen innan polisen anlände. Enligt uppgifter till CNN använde mannen ett halvautomatiskt vapen av typen Colt AR-15.

Bilder från platsen visade senare hur elever evakuerade området med händerna över sina huvuden eller på axlarna på eleven framför dem medan kraftigt beväpnad polis bevakade dem.

Innan de fick gå ombord på bussar för att köras från platsen var varje elev tvungen att legitimera sig och lägga ifrån sig sina väskor och ryggsäckar eftersom polisen  inte visste om skytten befann sig bland dem. 

Elever evakueras från skolan.
Elever evakueras från skolan. Foto: AP

För många av skolans 3.200 elever kom varningen om att något hade hänt när brandlarmet utlöstes. Alla visste inte vad de skulle tro eftersom skolan redan hållit en brandövning samma dag. Men direkt efter det att larmet gått hördes de första skotten:

– Vi hörde hur brandlarmet gick och alla blev förvirrade, vi visste inte om det var en brandövning. Men sedan hörde vi skott och vår lärare sa att vi skulle stanna kvar medan vår rektor sa att vi skulle evakuera, berättar en av eleverna för tevekanalen CNN.

– När vi gick ut såg vi kroppar på golvet, en av dem var en lärare.

Det är ännu oklart om brandlarmet utlöstes av 19-åringen för att locka ut eleverna eller om det var någon som ville varna eleverna förd et som var på väg att hända.

En lärare berättar hur hon tog flera elever med sig för att komma undan skytten:

– Jag och eleverna gömde oss i en garderob i 40 minuter, berättar Melissa Falkowski för CNN.

Poliser spärrar av en gata efter skjutningen.
Poliser spärrar av en gata efter skjutningen. Foto: Wilfredo Lee/AP

Melissa Falkowski berättar hur skolan tränat på just detta för bara sex veckor sedan.

CNN rapporterade strax efter midnatt natten mot torsdagen att minst 17 personer har dödats vid dådet. Ett stort antal har skadats.

– 17 människor har mist sina liv, 12 inne i skolan, två utanför, en på en väg i närheten och två avled på sjukhus. Det är en katastrof. Det finns egentligen inga ord, säger sheriff Scott Israel vid en presskonferens på kvällen. Israel meddelade också Vita huset och president Donald Trump om det som hänt.

Enligt sheriffen rör det sig om såväl vuxna som elever.

– Vi vet ännu inte vilket motiv 19-åringen hade. Han började skjuta utanför skolan och tog sig in i skolan, då hade han med sig ett flertal magasin.

Minst tolv vårdas ännu på sjukhus. Minst tre av dem har livshotande skador.

Ett ögonvittne säger till tidningen Sun Sentinel att han sett flera kroppar liggande i ett klassrum.

Skadade elever har fick vård direkt på platsen i tält som sattes upp av räddningspersonalen. Andra fördes till sjukhus. Ett stort antal elever som gömt sig inne på skolan ringde sina föräldrar.

Myndigheterna uppmanade folk att hålla sig borta från området och oroliga föräldrar att ta sig till en uppsamlingsplats dit samtliga elever fördes.

Vid 21.40-tiden grep polisen 19-åringen i ett hus i Pelican Point i Coral Springs. Enligt polisen hade 18-åringen under tisdagen varit ute på sociala medier och där diskuterat hur man bygger bomber. Den unge mannen ska också ha sagt att han placerat två bomber på den aktuella skolan. Vid 22.20-tiden bekräftade polisen att den misstänkte skytten hade gripits och att han tidigare stängts av från skolan på grund av sitt uppträdande.

Mannen fördes efter gripandet till sjukhus, rapporterade polisen.

En lärare berättar för Miami Herald att 19-åringen var ett känt hot mot skolan och att han uttalat hot vid flera tillfällen. Bilder från vad som förefaller vara 19-åringens Instagramkonto visar hur den unge mannen visar upp knivar och handeldvapen.  

Vapnet som 19-åringen använde var enligt polisen ett halvautomatiskt Colt AR-15, samma typ av vapen som användes av Stephen Paddock i Las Vegas när han öppnade eld mot människor som deltog i en musikfestival i oktober förra året. Då dog 58 människor.

Elever evakueras.
Elever evakueras. Foto: WPLG-TV via AP

En räddningshelikopter hindrades vid 21.40-tiden från att landa sedan en väska hittats nära landningsplatsen.

Skolmyndigheten i Broward uppger att personal och elever började höra något som lät som skottlossning vid 14.40-tiden, lokal tid. Då gick skolan in i beredskapsläge.

Onsdagens skolskjutning är den artonde händelsen där ett vapen avlossats på en skola i USA i år. Vid sex av tillfällena har en person öppnat eld i avsikt att skada andra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.