Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 14:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/uppgifter-till-vg-polisen-hittade-skilsmassohandlingar-i-hagenhuset/

Världen

Uppgifter till VG: Polisen hittade skilsmässohandlingar i Hagenhuset

Norska polisen ha hittat skilsmässohandlingarna i villan på Sloraveien i Lørenskog.
Norska polisen ha hittat skilsmässohandlingarna i villan på Sloraveien i Lørenskog. Foto: Terje Pedersen/TT

Polisen ska ha hittat skilsmässohandlingar i paret Hagens hem. Det uppger källor till den norska tidningen Verdens Gang. Dokumenten ska bara vara signerade med den försvunna hustruns namn.

Uppgifterna till VG styrker teorin om att Anne-Elisabeth Hagen ville skiljas. Hon försvann spårlöst från hemmet den 31 oktober 2018. Polisen arbetade först efter teorin att hon hade blivit kidnappad. Senare ändrades brottsrubriceringen till mord och den 28 april i år greps och häktades maken, den 70-åriga miljardären Tom Hagen, som misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin hustru.

I den efterföljande husrannsakan ska polisen ha hittat skilsmässohandlingarna i villan på Sloraveien i Lørenskog som var daterade flera år innan Anne-Elisabeth Hagen försvann, skriver VG som baserar uppgifterna på flera av varandra oberoende källor.

Enligt tidningen ska Anne-Elisabeth Hagen ha berättat för vänner att hon levde i ett turbulent äktenskap och polisen har sagt att det finns tecken på att hon ville skiljas. Dokumentet stärker nu den teorin. 

Maken tillbakavisar dock att parets relation var i gungning. I ett förhör från vintern 2019, som VG tagit del av, säger Hagen att paret under sina 50 år tillsammans aldrig diskuterade skilsmässa. Senare nyanserar han uttalandet och säger att de kan ha nämnt skilsmässa som en lösning på en viss konflikt, men de diskuterade det inte på allvar och har inte kontaktat advokater eller pratat om att göra det, vad Hagen minns, enligt förhöret.

Tom Hagen.
Tom Hagen. Foto: Torbjorn Olsen

Tom Hagens advokat Svein Holden uppger till VG att han inte har sett skilsmässohandlingarna och vill inte svara på om Tom Hagen känt till dem. 

Inte heller polisen vill uttala sig om skilsmässopappren. 

– Polisen har tystnadsplikt och publicering av konfidentiell och detaljerad information från förhör kan bidra till att skada en utredning. Därför kan polisen under inga omständigheter kommentera vad som har sagts eller inte i förhöret, säger förundersökningsledaren Haris Hrenovica till VG.

Tom Hagen släpptes ur häktet i början av maj då misstankarna inte var tillräckligt starka för att hålla honom häktad, enligt Lagmansrätten. Han är dock fortsatt misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin fru.

Anne-Elisabeth Hagen.
Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Police handout

För några dagar sedan utlyste miljardären en belöning på tio miljoner norska kronor för tips som kan leda fram till att hustrun hittas. Det uppgav hans advokat i en intervju med TV2. 

– Vi menar att det i dagens situation är vår bästa möjlighet för att skaffa fram mer information om vem som står bakom gärningen, säger Svein Holden till TV2.

Den utlysta belöningen har mötts av kritik, bland annat från författaren och kriminologen Jørn Lier Horst som anser att det kan ställa till problem för polisen eftersom det ger Tom Hagen möjlighet att styra utredningen

– Han tar kontroll över informationen och kan sortera vilken information som ska lämnas vidare till polisen. Han får alltså monopol på tipsinsamlingen. Det är att undergräva förundersökningen, säger Jørn Lier Horst till TV2.

Ytterligare en man är misstänkt för inblandning i försvinnandet, han har kunskap om kryptovalutor och känner Tom Hagen. 

Läs mer: Vad har egentligen hänt den försvunna miljardärsfrun?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt