Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Uppgifter: Trump avslöjade hemlig information inför ryska gäster

President Donald Trump tog emot Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Vita huset.
President Donald Trump tog emot Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Vita huset. Foto: Ryska UD/AP

Donald Trump avslöjade strikt hemligstämplad information inför Rysslands utrikesminister och landets Washingtonambassadör under ett möte i Vita huset förra veckan. Det uppger tidigare och nuvarande tjänstemän i USA-presidentens administration.

Källorna säger att Trumps avslöjande gör att situationen blivit kritisk för en viktig underrättelsekälla med insyn i terrorsekten Islamiska staten, rapporterar tidningen Washington Post.

Informationen som presidenten läckte till utrikesminister Sergej Lavrov och ambassadör Sergej Kisljak hade inhämtats från en partner till USA, genom ett arrangemang med delade underrättelser som ska ha varit så känsligt i sin uppbyggnad att detaljer undanhållits USA-allierade och hanterats mycket restriktivt även inom USA:s regering, enligt tidningens källor.

Partnern hade inte gett USA tillåtelse att delge Ryssland materialet. Tjänstemän säger att Trumps beslut att dela med sig av informationen innebär att vidare samarbete med en allierad med tillgång till de inre kretsarna hos IS äventyras.

Efter Trumps sammankomst vidtog ledande tjänstemän i Vita huset åtgärder för att minimera skadan. De båda underrättelsetjänsterna CIA och NSA kontaktades. Den värsta detaljen i den hemliga informationen var att Trump uppgett i vilken ort källan inhämtat uppgifterna.

– Det här handlar om kodad information, säger en källa med kännedom om saken och som uttalar sig i termer som refererar till en av de högsta säkerhetsnivåerna som används inom USA:s spionageorganisationer, uppger tidningen. Källan menar att Trump ”avslöjade mer information till ryske ambassadören än vad vi har delat med oss av till våra egna allierade”.

Avslöjandet kommer mitt under den turbulens som följt på anklagelser om rysk inblandning i amerikanskt politiskt liv, där uppgifter om kontakter mellan ryska företrädare och personer i Trumps inre krets blivit föremål för flera utredningar.

Uppgifterna som Trump ska ha tagit upp – vid sidan om mötets dagordning – rör ett hot som en IS-terrorist ligger bakom, med bärbara datorer ombord på flygplan i centrum, skriver Washington Post.

För så gott som alla på poster inom administrationen gäller att denna typ av information inte får utgöra ett diskussionsämne. Som USA:s president har Donald Trump stora befogenheter att lätta på hemligstämpeln för känslig information, vilket gör det osannolikt att de hemligheter han undsluppit sig kan komma att bedömas som ett lagbrott.

Läs mer: Martin Gelin: Partikamraterna fortsätter att rädda Trump

Säkerhetsrådgivaren HR McMaster, som var med vid mötet med utrikesminister Lavrov och ambassadör Kisljak, säger att inga oegentligheter förekom.

– Inte vid något tillfälle diskuterades några underrättelsekällor eller metoder och inga militära operationer avslöjades som inte redan var allmänt kända.

Hans uppgifter backas upp av USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

”Under president Trumps möte med utrikesminister Lavrov diskuterades ett brett spektrum av ämnen, däribland gemensamma insatser och terrorhot. Under detta utbyte diskuterades arten av specifika hot, men de diskuterade inte källor, metoder eller militära operationer”, säger Tillerson i ett uttalande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.