Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Uppgifter: Trumps närmaste man hade tidigt kontakt med Wikileaks

Donald Trumps mångåriga rådgivare Roger Stone på väg till kongressförhör den 26 september 2017.
Donald Trumps mångåriga rådgivare Roger Stone på väg till kongressförhör den 26 september 2017. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Roger Stone, en av Donald Trumps mest mångåriga rådgivare, var i direkt kontakt med Wikileaks grundare Julian Assange redan våren 2016, enligt två källor till Washington Post. Han ska ha berättat att läcksajten kommit över material som skulle vara komprometterande för Demokraterna, det som publicerades en månad före presidentvalet.

”Tro mig, snart är det Podestas tur att sitta i skiten”, twittrade Roger Stone den 21 augusti 2016. Stone raderade inlägget innan mikrobloggstjänsten stängde av honom helt, men en omedelbar tolkning av den är att Stone visste om de stulna mejlen från Hillary Clintons kampanjchef John Podesta, de som skulle börja publiceras den 7 oktober med komprometterande effekter som följd.

Nu säger en av Roger Stones tidigare medarbetare till Washington Post att Stone redan våren 2016 fått veta från Wikileaks grundare Julian Assange att sajten fått tag i material som var skadligt för Podesta och Demokraterna. De stulna partimejlen började publiceras i juni och bägge mejlstölderna har kunnat knytas till hackargrupper med koppling till ryska underrättelseorganisationer.

Den andra källan är Trumps tidigare rådgivare Sam Nunberg som i fredagens edsvurna förhör med Rysslandsutredningens särskilda åklagare Robert Mueller sagt att Stone berättat för honom att han träffat Assange. Till saken hör att Stone själv talade öppet om kontakter med Wikileaks under 2016, även om han senare förnekat att han haft kopplingar till dem eller kännedom om några stulna mejl. 

Roger Stone.
Roger Stone. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Läs mer: De fem utredningarna som skakar Trump

Stone har haft Twitterkommunikation med Wikileaksnära hackarprofilen Guccifer 2.0 – enligt amerikanska myndigheter en rysk fasad – och kallat Assange ”min hjälte”. Också Trump hyllade Wikileaks många gånger under valrörelsen till underrättelsetjänsternas stora förtret. Hans egen CIA-chef Mike Pompeo sade dock i fjol att Wikileaks är ”en icke-statlig, fientlig underrättelsetjänst uppviglade av statliga aktörer som Ryssland” och efter valsegern har Trump avhållit sig från att hedra Assanges skapelse.

Läs mer: Trump frias i egna partiets utredning om Rysslandskontakter 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.