Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 14:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/uppgifter-underrattelsechef-kraver-att-fa-tala-oppet-om-trumps-samtal/

Världen

Uppgifter: Underrättelsechef kräver att få tala öppet om Trumps samtal

Joseph Maguire. Foto: Ron Sachs/Zuma Press

USA:s högsta underrättelsechef, Joseph Maguire, hotade med att avgå om han inte fick svara på alla frågor på ett öppet sätt när han på torsdagen ska frågas ut om president Trumps samtal med Ukrainas president i juli i år. Det rapporterar Washington Post. Senare på kvällen förnekade Maguire uppgifterna.

Avslöjandet om att den nyligen tillsatte tillförordnade chefen för de nationella underrättelsetjänsterna, Joseph Maguire, ska ha krävt att få tala öppet och inte få någon munkavle från Vita huset gjordes av Washington Post på onsdagskvällen svensk tid.

Washington Post citerar två olika källor med insyn i händelsen. Vita huset har förnekat uppgifterna.

– Det är fejkade nyheter, sa president Trump senare.

Maguire själv har också förnekat att han skulle ha hotat med att säga upp sig, skriver CNBC:

– Inte vid något tillfälle har jag övervägt att säga upp mig från den roll som jag tog på mig den 16 augusti, skriver Maguire i ett uttalande.

Joseph Maguire kommer att framträda vid två tillfällen, dels i en öppen utfrågning inför kongressen och dels i en sluten.

Frågan är nu vad som mer kan komma fram i samband med torsdagens utfrågning. Detta med tanke på att den utskrift som presenterades på onsdagen inte var ordagrann utan mer ska ses som en sammanfattning av det president Trump och president Zelenskyj talade om.

Visselblåsarens anmälan kan ge ny information när det gäller samtalet mellan de två presidenterna. Enligt CNN har anmälan, som hittills varit hemlig, överlämnats till senaten på onsdagen och kommer på så sätt att bli en del av utfrågningarna.

Att inte överlämna den till kongressen vore att bryta mot lagen, sa representanthusets talman Nancy Pelosi på onsdagskvällen.

På tisdagen sa Maguire att han är ”inriktad på att skydda visselblåsare och se till att varje klagomål hanteras på ett lämpligt sätt”, och tillade:

”Jag ser fram emot att fortsätta arbeta med administrationen och kongressen för att hitta en lösning på denna viktiga fråga.”

Trumps Ukraina-samtal: Detta vet vi