Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Uppgifter: Uppåt 70 döda i attacker på skilda håll i Damaskus

En kvinna som skadades i attacken mot en marknadsplats i Damaskus tas om hand.
En kvinna som skadades i attacken mot en marknadsplats i Damaskus tas om hand. Foto: Sana Ho / AFP

Uppemot 35 människor dödades på tisdagen på en marknadsplats i Damaskus, sedan rebeller avfyrat raketer mot området uppger invånare för nyhetsbyrån AFP. Omkring 20 människor skadades i raketbeskjutningen, som riktades mot området Jaramana, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Statliga syriska medier uppgav inledningsvis att 29 personer dödats men höjde senare dödstalet.

Det är oklart vilken grupp som ligger bakom angreppet. Men Jaramana ligger strax nordost om området al-Hajar al-Aswad i Damaskus som fortfarande kontrolleras av terrorsekten Islamiska staten (IS). Det finns även andra grupper som skulle kunna ligga bakom attacken mot marknadsplatsen.

– Platsen var full med folk som var ute och handlade presenter inför mors dag, säger en 41-årig taxichaufför som inte vill uppge sitt namn, till nyhetsbyrån AFP.

En sjuksköterska i 30-årsåldern, som inte heller hon ville uppge sitt namn, sade att projektilen hade slagit ner i ett marknadsområde ”nära en säkerhetspostering”.

– Intensiteten i detonationen var fruktansvärd, säger kvinnan.

Syriske diktatorn Bashar al-Assad har sedan kriget inleddes 2011, efter det att rysk militär förstärkning anlänt till landet, fått tillbaka stora områden, som nu ligger under regimens kontroll. Presidenten sätter nu in stora resurser på att komma åt de sista fickorna, i vilka det alltjämt finns rebellgrupper som hindrar al-Assad från att utropa sig som segrare.

Läs mer: Fler dödsoffer i östra Ghouta – diktatorn kör bil ut till området

I en annan attack natten mot tisdagen dödades minst 36 soldater tillhörande den syriska armén och allierade grupper i samband med att IS angrepp distriktet Qadam i Damaskus, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Överraskningsattacken utgick just från det närliggande IS-kontrollerade distriktet al-Hajar al-Aswad, enligt SOHR.

Den syriska regimen har inte bekräftat uppgifterna. Men enligt SOHR är nya regimstyrkor på väg till området för att försöka återta det.

Qadam ligger i de södra delarna av Damaskus och har under flera år varit ett tillhåll för en rad olika islamistiska extremistgrupper, däribland IS och alliansen HTS, som domineras av före detta al-Nusrafronten, som tidigare var allierad med al-Qaida.

I förra veckan lämnade hundratals HTS-soldater området efter en överenskommelse med den syriska regimen.

Läs mer: Fler än 100 döda i nya flyganfall i Syrien

Rakt öster om den syriska huvudstaden Damaskus, nära en militärbas i öknen vid byn At Tanf och ingående i koalitionens ställningar i området, observerades artilleribeskjutning med projektiler som slog i marken endast någon kilometer från USA-basen, rapporterar nyhets-tv-kanalen CNN.

– Företrädare för koalitionen använde sig av den icke konflikt-linje som handhas tillsammans med ryska styrkor i området, i ett försök att få stopp på eldgivningen. Inga fler skottsalvor hördes därefter, säger major Adrian Rankine-Galloway, talesperson för Pentagon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.