Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Uppgivet röstande i Vitryssland

Presidentvalet i Vitryssland är präglat av förvirring och uppgivenhet. Det säger Robert Hårdh från Civil Rights Defenders. Riksdagsledamoten Caroline Szyber är på plats som valobservatör och säger att hon sett saker som hon kommer att rapportera till OSSE.

– Det är en uppgiven stämning, blandad med lätt förvirring, konstaterar Robert Hårdh, chef för svenska människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, som befinner sig på plats i Minsk under valet.

Riksdagsledamoten Caroline Szyber säger att hon också tror det finns en hel del att ifrågasätta, men hon vill inte förekomma OSSE:s presskonferens på måndagen. Då ska man ha sammanställt alla valobservatörers iakttagelser och bildat en formell uppfattning.

Hon liksom flera andra riksdagsledamöter är på plats, men de har olika scheman och tillsammans med andra länders representanter är ambitionen att täcka hela landet. I Caroline Szybers fall handlar det om att tillsammans med en finsk parlamentsledamot vara med vid öppning och stängning i en vallokal i Minsk. Däremellan har de rest runt i landet.

– Vi har sett några saker som vi kommer att rapportera, men vi vill lämna in det till OSSE först. Det verkar ha varit en hel del förtidsröstning, men det har också varit ett ganska högt tryck där vi har varit. En ganska god stämning, säger Caroline Szyber.

– Man kan samtidigt säga att det är sluträkningen som räknas. Det spelar kanske inte alltid roll vad som läggs i urnan, utan mer vem det är som räknar. Det har flera sagt till oss. Förra valet gick det exempelvis väldigt fort för några att räkna flera tusen röster.

Robert Hårdh konstaterar dock att situationen är helt annorlunda jämfört med förra presidentvalet, 2006, vilket ökar den oklara känslan av vad som kommer att ske, inte minst med den demonstration som oppositionen tänkt hålla vid Oktobertorget på valdagskvällen.

– På ytan är det väldigt lugnt, som en helt vanlig vardag. 2006 stod det karavaner av militärbussar och polistransporter vid Oktobertorget. I år såg jag totalt bara fyra personer från säkerhetstjänsten där. Samtidigt så har det kommit tydliga indikationer från Lukasjenko om att några demonstrationer inte kommer att tillåtas, säger Hårdh.
Flera rykten cirkulerar om att vissa oppositionella gripits på förhand. Andra uppgifter varnar för att oppositionella fraktioner planerar för mer radikala protester. Robert Hårdh ger inte mycket för det öppnande mot omvärlden som Lukasjenko säger sig ha gjort.

– De förbättringar vi har sett är enbart kosmetiska. Orsaken till att vi inte ser större säkerhetspådrag och massiva arresteringar beror snarare på att han under 16 års tid har dragit åt förtryckarkranen på ett väldigt effektivt sätt. I den miljö som han har skapat krävs det inte stora maktmedel för att ha kontroll. EU måste vara väldigt tydligt med att det här landet är en diktatur och kommer att vara det i morgon också, säger Hårdh.

Vallokalerna stänger klockan 8 på kvällen och då har oppositionella röster uppmanat folk att komma till Oktobertorget. Om det blir sång och dans eller demonstrationer och protester är oklart.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.