Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Upphittaren: Vrakdelen var så lätt

En del som härrör från MH370? Vidare utredning ska räta ut frågetecknet.
En del som härrör från MH370? Vidare utredning ska räta ut frågetecknet. Foto: Blaine Gibson / ATSB, AP

Upphittaren av den vrakdel som antas härröra från det försvunna Malaysia Airlines-planet MH370 säger att han inledningsvis trodde att det rörde sig om en del från ett betydligt mindre plan. ”Vrakdelen var så lätt”, säger han.

Amerikanen Blaine Gibson berättar för nyhetsbyrån AP att det var den båtförare som gångna helgen förde honom till en sandbank intill Moçambiques kust som upptäckte delen med texten ”No step” på. När männen tog upp metallföremålet, cirka en meter långt, förvånades de över hur lätt det var.

Gibson har under en tid sökt av stränderna i det område i Moçambiquekanalen, sundet mellan Moçambique och Madagaskar, där australiska myndigheter hävdar att det är troligt att delar från det försvunna planet kan påträffas. Fyndet gjordes efter det att Gibson tagit sig till en plats som var ”exponerad för havet”, en sandbank som av lokalbefolkningen kallas för Paluma, skriver brittiska tidningen The Guardian.

Det antas att passagerarplanet kraschade i Indiska oceanen, i ett område cirka 600 mil öster om Moçambique. Experter har beräknat att de flygplansdelar som inte hamnat på havsbotten kan väntas dyka upp utmed Afrikas ostkust, förda dit av havsströmmar.

– Det är viktigt att ha perspektiven klara för sig. Det här handlar om de 239 saknade personernas familjer, som under två år inte har sett till de sina, säger Gibson.

En myndighetskälla i USA, som uttalar sig på villkor att få vara anonym, uppger att delen antagligen härrör från högra sidan av en Boeing 777:s stjärtparti. MH370 är den enda Boeing 777 som är rapporterad saknad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.