Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-29 12:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/upphovskvinnan-till-kutoo-i-japan-vantas-kvinnor-le-och-vara-snalla/

VÄRLDEN

Upphovskvinnan till #kutoo: I Japan väntas kvinnor le och vara snälla

2 min 41 sek. Yume Morimoto var med och organiserade #Kutoo i Japan: Sexistiska värderingar och traditionella könsroller om vad kvinnor "ska göra" är fortfarande närvarande.

TOKYO. När Yumi Ishikawa startade #kutoo, en protest mot att kvinnor måste bära högklackat på jobbet, fick hon genast stöd av tusentals andra kvinnor.

Men responsen från Japans etablissemang var sval. Det är ”nödvändigt och lämpligt” att kvinnor har högklackat, sade Japans arbetsmarknadsminister.

Yumi Ishikawa och Yume Morimoto organiserade en av få #metoo-demonstrationer i Japan. De vittnar om en traditionell kultur där kvinnan ska vara tyst och le.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.