Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 05:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/upphovsratt-for-musik-kan-forlangas/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Upphovsrätt för musik kan förlängas

Upphovsrätten för musikinspelningar är på väg att förlängas till 70 år i EU. Helt fel, tycker den svenska regeringen, som hittills kunnat blockera beslutet.

Våren 2009 röstade EU-parlamentet ja till att förlänga upphovsrätten för musikinspelningar från 50 till 70 år. Men Sverige och några andra länder har stoppat förlängningen. Nu har Finland gett upp sitt motstånd och Danmark är på väg att göra samma sak. Därmed är vägen öppen för att gå till beslut.

Sverige tycker att dagens 50 år är ett fullt tillräckligt skydd.

- 70 år är väldigt lång tid, en låt i dag har ganska kort överlevnadstid, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

- En förlängning innebär att vi måste försöka hålla upphovsrätten stenhårt under en väldigt mycket längre tid, i en utveckling som går åt motsatt håll. Det tror jag är kontraproduktivt och blir som att slåss mot väderkvarnar.

Ursprungligen ville EU-kommissionen förlänga till 95 år, nästan dubbelt så länge som i dag.

Argumenten för förlängningen är att reglerna ska stämma bättre överens med de som finns i USA och för låtskrivare och att musiker inte ska förlora inkomster lagom till pensionen.

Förlängningskampanjen har letts av skivbolag, Cliff Richard, Paul McCartney och andra som snart riskerar att bli av med pengar för inspelningar från 1960-talet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.