Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Uppmaning att inte bära kippa splittrar judar

Foto: AP

Flera våldsamma antisemitiska attacker skakar den franska staden Marseille. Frågan om franska judar ska våga bära kippa splittrar landets judiska organisationer.

Efter ännu en våldsam antisemitisk attack i staden Marseille, som skedde i måndags, uppmanar Zvi Ammar, ordförande för en lokal judisk organisation, sina medlemmar att tillfälligt låta bli att bära kippa på stadens gator.

Men Roger Cukierman, ordförande för Crif, det franska judiska rådet, håller inte med och hävdar att det vore att ge upp.

Han uppmanar i stället Frankrikes judar att fortsätta leva öppet och inte låta de våldsamma jihadisterna vinna.

Måndagens antisemitiska angrepp var det tredje under kort tid i Marseille.

En 35-årig judisk man som bar kippa attackerades med machete av en 16-åring som härstammar från Turkiet.

En förbipasserande cyklist reagerade och 16-åringen flydde. Den angripne mannen klarade sig med livet i behåll och förövaren greps.

Under tiden i häktet har den gripne hävdat att han agerade på uppdrag av profeten Mohammed.

I oktober förra året skedde ett liknande angrepp när en rabbin och hans son knivskars och i november förra året attackerades en judisk lärare i Marseille.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.