Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Urinerande soldater förnedrar tre döda män

Foto: Scanpix/Youtube
Fyra män som uppfattas vara amerikanska marinkårssoldater står och urinerar på tre troligen döda män som ser ut att vara talibaner. Videon med det upprörande innehållet rullar för närvarande på en rad sajter.

Frågan som saknar ett entydigt svar: Är det amerikanska soldater, stationerade i Afghanistan, som står och kissar på talibaner? En av männen säger: ”Ha en bra dag, kompis!” En röst hörs: ”Fick du det på video?”. ”Ja”, blir svaret.

Enligt amerikanska tv-kanalen CNN är det oklart vem signaturen ”semperfiLoneVoice” som lagt upp den 39 sekunder långa videon ”Marines peeing on taliban”, vilka personerna är och var händelsen filmats. En talesperson för försvarsdepartementet kallar dock filmklippets innehåll ett ”vidrigt och motbjudande beteende”.

”Vi har nyligen uppmärksammats på en olämplig video på en offentlig sajt som ser ut att innehålla personer från vår militär. Vi tänker inte spekulera om detaljer, men vi kommer att vidta alla åtgärder som krävs för att fastställa fakta i målet”, säger Gary Kolb, talesperson i Kabul för internationella Afghanistanstyrkan Isaf, till CNN.

En sajt som länkar till videon är Air Force Times, veckotidning som riktar sig till tjänstgörande och pensionerad personal i amerikanska flygvapnet. Enligt tidningen har marinkåren lovat att utreda omständigheterna kring den upprörande filmen, något som kan visa sig vara svårt eftersom det Youtube-konto som använts endast innehåller just detta anonymt signerade bidrag. Kontot finns inte längre.

Den amerikanska militären har flera gånger tidigare kritiserats för att ha utfört människorättsvidriga handlingar mot döda eller tillfångatagna fiender. Mest uppmärksammade är bilderna från Abu Ghraib-fängelset i Baghdad där fångar dokumenterats i en rad förödmjukande situationer. Den historien slutade med fällande dom mot elva soldater, men inget befäl.

Se filmen här. Varning för starka bilder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.