Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Urinerande soldater identifierade

Två marinkårssoldater, som på en videoupptagning ses urinera på vad som antas vara döda talibaner, har identifierats, uppger en företrädare för amerikanska marinkåren.

Han tillade att marinkåren uppfattar videon som autentisk. De två som identifierats tillhör en bataljon vid Camp Lejeune i North Carolina. Enheten var i Helmandprovinsen i Afghanistan från mars till september 2011.

Namnen på de identifierade har inte offentligjorts.

– Jag har sett filmen och jag finner beteendet som visas upp vara fullständigt bedrövligt. Jag fördömer det i starkast möjliga ordalag, säger USA: s försvarsminister Leon Panetta i ett uttalande.

General Adrian Bradshaw, ställföreträdande befälhavare för internationella Afghanistanstyrkan Isaf, betecknar det som sker i videon som ”motbjudande”.

– Alla handlingar som behandlar de döda – fienden eller vänner – respektlöst är helt oacceptabla och representerar inte den standard vi förväntar oss av koalitionens styrkor, säger Bradshaw i ett uttalande.

Händelsen "gör mig så ledsen", sade republikanske senatorn och förre presidentkandidaten John McCain till Sky News.

McCain – som sitter i den amerikanska senatens försvarskommitté – kallade marinkåren för en av USA:s starkaste institutioner och sade att dess image skadats av "en handfull uppenbart odisciplinerade människor".

Även utrikesminister Hillary Clinton fördömer videon och marinsoldaternas "klandervärda beteende", uppger The Telegraph.

– Det är helt oförenligt med amerikanska värderingar och det uppträdande som vi förväntar oss av vår militära personal, och som de allra flesta i vår militära personal, särskilt våra marinsoldater, håller sig till, sade Clinton i torsdags.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.