Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA-ambassadör dödad i attack

USA:s ambassadör i Libyen, Christopher Stevens (tv), har dödats i ett attentat.
USA:s ambassadör i Libyen, Christopher Stevens (tv), har dödats i ett attentat. Foto: MAHMUD TURKIA / AFP
USA:s Libyenambassadör Christopher Stevens och tre andra tjänstemän dödades i en raketattack mot konsulatet i Benghazi i natt, uppger libyska myndigheter.

"Vi måste enhälligt motsätta oss det slags våld som berövade dem livet, skriver Obama i ett uttalande, som också officiellt bekräftar ambassadörens död.

Enligt nyhetsbyrån Reuters attackerades USA:s konsulat i Benghazi av beväpnade män med raketgevär och automatvapen. Anledningen ska ha varit en amerikansk film som gör satir av profeten Muhammed.

– Ambassadören och tre tjänstemän dödades när beväpnade män sköt raketer på dem, säger en källa till Reuters.

Det är ännu oklart om ambassadören dog i konsulatet eller i sin bil, skriver Sky News. Enligt al-Jazira ska Christopher Stevens ha dött av att ha inandats rök. Tv-kanalen skriver även att två av de andra som dödats var amerikaner, men att den tredjes nationalitet ännu är okänd.

Ytterligare två ambassadanställda ska ha skadats. Libyens vice inrikesminister säger att de andra anställda på konsulatet är evakuerade ”och säkra”. Muhammed al-Magarief, ordförande för Libyens nyvalda nationalkongress, ber USA om ursäkt.

– Vi ber USA, folket och hela världen om ursäkt för vad som har hänt, sade al-Magarief på en presskonferens.

De dödas kroppar ska ha transporterats till Benghazis flygplats, varifrån de ska flygas till Tripoli och därefter till en amerikansk flygbas i Tyskland.

Ambassadören var på ett kort besök i Benghazi när oroligheterna började under tisdagsnatten. Även i Kairo var det oroligt under tisdagen, årsdagen för terrordåden i USA den 11 september.

Runt 2.000 demonstranter samlades i den egyptiska huvudstaden och flera av dem klättrade över murarna till den amerikanska ambassaden, halade den amerikanska flaggan, brände den och hissade en svart flagga med halva muslimska trosbekännelsen på. Egyptisk militär konfronterade dem.

– USA beklagar alla medvetna försök att smutskasta andras religiösa övertygelser, men låt mig vara tydlig: Det finns aldrig något berättigande för våldsamma handlingar av den här typen, kommenterade USA:s utrikesminister Hillary Clinton innan hon kände till att ambassadören fanns bland de döda.

Den amerikanske medborgaren Sam Bacile, som skrev, producerade och regisserade den aktuella filmen säger till tv-kanalen al-Jazira att han inte väntat sig en så stark reaktion.

– Jag är ledsen för ambassadens skull, jag är arg, säger Bacile till tv-kanalen på telefon från Kalifornien.

Den afghanska regeringen fördömer den "förolämpande" filmen. Den "skadar människors känslor i den muslimska världen" och är "ett kraftigt slag mot fred och samlevnad", hette det i ett uttalande från landets president, rapporterar AFP.

Filmen har bland annat visats av Floridapastorn Terry Jones, vars koranbränning skapade våldsamma protester i Afghanistan.

Muslimska brödraskapet i Egypten manar till landsomfattande protester "för att fördöma alla kränkningar av religionen och profeten", med anledning av filmen som utlöst demonstrationer och attacker i Egypten och Libyen.

Brödraskapets generalsekreterare Mahmud Hussein manar till "fredliga protester på fredag utanför alla större moskéer i Egyptens alla provinser", rapporterar AFP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.