Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA anklagar Ryssland för att ligga bakom hackerattacker

Demokraternas ordförande Debbie Wasserman Schultz tvingades avgå efter mejlläckan.
Demokraternas ordförande Debbie Wasserman Schultz tvingades avgå efter mejlläckan. Foto: Mary Altaffer/AP

Sedan det blev känt att det demokratiska partiet utsatts för omfattande hackerattacker har misstankarna riktats mot Ryssland. Nu håller USA landet formellt ansvarigt för angreppen, meddelade den amerikanska myndigheten för inrikes säkerhet på fredagskvällen.

Med bara en månad kvar till det amerikanska presidentvalet lär uttalandet från myndigheten för inrikes säkerhet (Homeland security) och chefen för den nationella säkerhetstjänsten skruva upp tonläget ytterligare. I ett gemensamt uttalande hålls Ryssland ansvarigt för de hackerattacker som under året riktats mot politiska partier, institutioner och valsystemet i USA.

Myndigheten säger sig vara ”övertygade om att den ryska regeringen styrt” angreppet och att det skett i syfte att ”påverka den amerikanska valrörelsen”. Vidare hävdas det att ”sådana aktiviteter inte är nya för Moskva” och att den ryska regimen använt liknande metoder för att på andra håll i världen försökt påverka den allmänna opinionen, enligt nyhetsbyrån Reuters som återger uttalandet.

Det dröjde inte länge innan Ryssland svarade på anklagelserna och kallade dem för ”nonsens”.

– Det här är ännu en gång en form av nonsens, sade Kremls talesperson Dmitry Peskov till den ryska nyhetsbyrån Interfax, enligt Reuters.

En av de allvarligaste och mest uppmärksammade hackerattackerna inträffade i somras då hackare tog sig in i det demokratiska partiets datasystem och lyckades komma över tiotusentals interna dokument, mejl och chatloggar. Läckorna avslöjade inte bara brister i säkerhetsrutinerna, utan fick även konsekvenser för den fortsatta valrörelsen. Demokraternas ordförande Debbie Wasserman Schultz tvingades avgå efter att det avslöjats att partitoppar stöttat Hilary Clinton framför rivalen Bernie Sanders.

Redan då riktades misstankarna österut. Två kända hackergrupper, båda med förmodade kopplingar till Rysslands underrättelsetjänst, pekades ut som ansvariga för angreppet, vilket DN berättat om.

Fredagens utspel kommer samtidigt som USA befinner sig en upptrappad ordstrid om Rysslands agerande i Syrienkonflikten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.