Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA bekräftar: Nordkorea lyckades

Nordkorea lyckades placera en satellit i omloppsbana runt jorden. Det bekräftade det amerikanska försvarsdepartemantet Pentagon på måndagskvällen.

Det var tidigt på söndagsmorgonen svensk tid som Nordkorea sköt upp en långdistansrobot från landets raketbas Sohae på lördagen. Den amerikanska militära radarövervakningen, Norad, följde uppskjutningen av roboten ut över Gula havet.

Nordkorea påstod då att det rörde sig om en uppskjutning av en satellit, något som nu har bekräftats av Pentagon och USA:s strategiska kommandos webbplats.

Både satelliten och delar av raketen nådde omloppsbana och rör sig nu över Nord- och Sydpolen i en bana som korsar ekvatorn med en vinkel av 97,5 grader.

Uppskjutningen av långdistansroboten fördömdes på söndagen av FN:s säkerhetsråd.

Nordkoreas kapacitet att placera en satellit i omloppsbana oroar en hel värld eftersom detta också betyder att man kan komma att placera vapen i rymden. Men också att man med sina långdistansrobotar kan nå andra länder, kanske på sikt också USA.

Nordkorea firade på måndagen den lyckade uppskjutningen med ett stort fyrverkeri i huvudstaden Pyongyang, skriver CNN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.