Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA bombade IS i Libyen

Staden Sabratha i Libyen bombades av amerikanska stridsflyg.
Staden Sabratha i Libyen bombades av amerikanska stridsflyg. Foto: Sabratha Municipal Council via AP

Amerikanska stridsflyg anföll på fredagen jihadister med kopplingar till terrorgruppen Isamiska staten i västra Libyen. Fler än 40 personer ska ha dödats. Nu säger det amerikanska försvarshögkvarteret att man kan komma att fortsätta anfallen.

IS har flera fästen i östra, södra och västra delarna av Libyen och har bland annat lyckats få kontrollen över flera städer där de har infört sharialagar.

Samtidigt som fokus mycket har kommit att hamna på IS terrordåd i Irak och Syrien har gruppens framryckning i Libyen inte väckt samma internationella uppmärksamhet.

På fredagen slog amerikanska stridsflyg till mot ett hus i staden Sabratha väster om Tripoli där man misstänkte att jihadister trogna IS befann sig. Enligt borgmästaren i staden ska 41 personer ha dödats och sex skadats och ett antal vapen har hittats i resten av huset.

Enligt en amerikansk försvarskälla som talat med Reuters ska en misstänkt tunisisk terrorist, Noureddine Chouchane, ha befunnit sig i byggnaden. Chouchane misstänks för inblandning i förra årets attack mot ett museum i Tunis och en attack mot turister på en badstrand i Sousse i Tunisien.

Vid attacken mot Sousse dödades 38 människor varav 30 brittiska turister.

IS har tagit på sig båda attackerna som utfördes av terrorister utbildade i Libyen.

I ett tal i tisdags lovade USA:s president Barack Obama att ”förhindra IS från att få fäste i Libyen”. En talesman för det amerikanska fösvarshögkvarteret Pentagon sa på fredagen att USA kan komma att slå till mot IS i Libyen igen, skriver Reuters.

– De som bombades i Libyen utgjorde ett hot mot USA, sa talesmannen också.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.