Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 00:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-detaljer-klara-for-mote-med-kim-jong-un/

Världen

USA: Detaljer klara för möte med Kim Jong-Un

Kim Jong-Un och Donald Trump träffades i juni i fjol. Foto: Evan Vucci/AP

Tid och plats är bestämt för USA:s president Donald Trump kommande möte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, säger Trump och tillägger att det kommer att tillkännages nästa vecka.

Enligt USA är Kim fast besluten att avveckla landets anläggningar för anrikning av uran.

Rätta artikel

Utrikesminister Mike Pompeo sade på onsdagen att han sänt i väg en grupp i syfte att förbereda toppmötet, som ska hållas i Asien någon gång i slutet av februari.

Trump, som träffade Kim i Singapore i somras, hävdar att enorma framsteg skett avseende Nordkorea – dock utan att precisera vad. Det förra mötet resulterade i vad många betraktar som ett mycket vagt avtal, där Nordkorea åtar sig att arbeta för att nedrusta kärnvapnen på Koreahalvön.

USA:s särskilda representant för Nordkorea, Stephen Biegun, har uppmanat Pyongyang att överlämna en omfattande redogörelse över landets kärnvapen- och robotprogram och har varnat för att USA har beredskap om den diplomatiska processen misslyckas.

Enligt Biegun – som ska träffa sin nordkoreanska motsvarighet i Seoul den 2 februari – har Kim meddelat utrikesminister Pompeo att han är fast besluten att avveckla och förstöra Nordkoreas anläggningar för anrikning av uran.

En rad medier har dock den senaste tiden presenterat rapporter om att Nordkorea hemlighåller kärnvapen- och robotanläggningar.

Läs mer:

Underrättelsechef motsäger Trump om Nordkorea

Nordkoreasändebud från flera länder till Sverige i vår

Koreasamtalen i Sverige över: ”Varit konstruktivt”