Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 23:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-ett-steg-narmare-ny-gransbudget/

Världen

USA ett steg närmare ny gränsbudget

00:58. "Bara så att ni vet, så bygger vi muren i vilket fall som helst", sade Trump till sina supportrar i gränsstaden El Paso.

Republikaner och demokrater i princip är överens om finansieringen av USA:s gränssäkerhet. Det säger den republikanske senatorn Richard Shelby, som leder kongressens 17 förhandlare. 

– Bara så att ni vet, så bygger vi muren i vilket fall som helst, sade Trump till sina supportrar i gränsstaden El Paso.

Rätta artikel

Med en ny budgetöverenskommelse undviks att den amerikanska statsapparaten delvis stängs igen, något som inträffar på lördag om man inte är överens. Shelby säger att Vita huset blivit löpande underrättat, vilket skulle kunna tala för ett godkännande av hela paketet, men så var det även i december när Trump vände i elfte timmen och han tvingade fram USA:s längsta stängning av statsapparaten någonsin.

Det preliminära förslaget uppges innehålla 1,375 miljarder dollar för barriärer, närmare bestämt metallstängsel och ingen mur. Summan är en fjärdedel av Trumps krav på 5,7 miljarder och betydligt mindre än vad experter från en rad olika håll uppskattar att en Mexikomur verkligen skulle kosta. 

Shelby ger dock inga detaljer om hur överenskommelsen ser ut. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters finns det inte med några murpengar i det nya förslaget, men väl pengar till att bygga stängsel vid gränsen.

För att förslaget ska gå igenom krävs även president Donald Trumps godkännande, och Shelby säger att han tror och hoppas att presidenten kommer att stödja överenskommelsen.

Demokraternas representanthusledamot Nita Lowey säger att hon hoppas att detaljerna kan vara klara på onsdag.

På måndagen tog sig både president Donald Trump och en av hans möjliga motkandidater i nästa års presidentval – Beto O'Rourke – till Texasstaden El Paso för årets första politiska massmöte. El Paso har redan en gränsbarriär mot Mexiko.

– Det här är en av USA:s säkraste städer, inte tack vare murar utan trots murar, sade demokraten O'Rourke på plats i El Paso.

Bara några hundra meter därifrån sade Trump till sina anhängare att O'Rourke inte har mycket att komma med.

– Vi utmanas av en ung man som har förlorat ett val mot Ted Cruz, sade Trump.

Presidenten, vars tal flera gånger avbröts av Trump-motståndare, förstärkte även sin position om en mur mot Mexiko.

– Vi behöver en mur, och den måste byggas, sade Trump. 

Sent på onsdagen den 19 december sjöng senatorer julsånger, lättade efter att enhälligt ha röstat genom ett tillfälligt budgetförslag som skulle ge kongressen en tidsfrist till den 8 februari att klubba ett definitivt beslut. Ledamöter for hem för att fira jul, men flera fick vända i hallen och åka tillbaka till Washington.

President Donald Trump hade då gjort ett lappkast i sitt besked om att han skulle godkänna senatens beslut, detta efter att han hade fått skarp kritik från några konservativa opinionsbildare. Exempelvis anklagade inflytelserika röster som Laura Ingraham och Rush Limbaugh presidenten för att vara vek och ge upp sitt löfte om att bygga en mur mot Mexiko.

Hur det blir de närmaste dagarna är därmed ovisst alldeles hur kongressens överenskommelse ser ut. Trump – som till tvärpolitiska protester tidigare luftat tankar om att ta pengar från försvarsbudgeten eller rentav utlysa katastroftillstånd – lät publiken i El Paso förstå att avtalets utformning spelar mindre roll:

– Bara så att ni vet, så bygger vi muren i vilket fall som helst.

Läs mer: Demokraterna vill bygga en teknisk ”mur”