Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA förbereder för att hämta hem kvarlevor från Koreakriget

Kim Jong-Un och Donald Trump i Singapore den 12 juni.
Kim Jong-Un och Donald Trump i Singapore den 12 juni. Foto: Evan Vucci/AP

Mer än sex årtionden efter Koreakrigets slut har USA börjat hämta hem kvarlevor efter de amerikanska soldater som stupade i Koreakriget från Nordkorea. Donald Trump och Kim Jong-Un kom överens om det under mötet i Singapore den 12 juni.

I lördags flyttade USA:s militär i Sydkorea 100 träkistor och amerikanska flaggor till gränsen mot Nordkorea för att förbereda för att hämta hem kvarlevorna, rapporterar New York Times. 

Under Trumps och Kims historiska möte i Singapore den 12 juni sa Kim att han var besluten att lämna över kvarlevorna från de som redan är identifierade. 

– Vi får hoppas att den här överenskommelsen äntligen skapar fred i regionen och hjälper tusentals familjer att få ett avslut, säger Keith E. Harman, nationell befälhavare för ”Veterans of Foreign Wars”.

Panmunjom – gränsstaden där vapenstilleståndet undertecknades 1953 – är platsen där överlämningen av upp till 250 amerikanska soldaters kvarlevor förväntas äga rum. 

På den amerikanska flygbasen i sydkoreanska Osan förbereds metallkistor för resan tillbaka till USA. 

– Vi gör oss redo, säger Jennifer Lovett, talesperson för USA:s militär i Sydkorea.

Hon säger att det däremot är oklart när Nordkorea kommer att leverera kvarlevorna till Panmunjom. Även om Nordkorea samarbetar fullt ut, lär det ta flera år innan de är klara med arbetet med att överlämna kvarlevorna.

Först kommer kvarlevorna att tas till Sydkorea för att sedan skickas till Hawaii. Där kommer det att arbetas med att identifiera soldaterna. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.