Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 20:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-fordomer-kinas-katastrofala-lagforslag-om-hongkong/

Världen

USA fördömer Kinas ”katastrofala” lagförslag om Hongkong

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Foto: Nicholas Kamm/AFP

Kinas förslag på nya säkerhetslagar för Hongkong möts av starka fördömanden. USA:s utrikesminister Mike Pompeo beskriver förslaget som ”katastrofalt” och säger att det äventyrar ekonomiska förbindelser som USA har till Hongkong. 

På fredagen inledde folkkongressen, Kinas parlament, diskussionerna om de nya säkerhetslagar som föreslås för Hongkong. Det är planer som om de verkställs beskrivs öka Kinas befogenheter dramatiskt i finanscentret, och bland annat medföra ett förbud mot självständighetssträvanden.

I omvärlden har planerna fördömts, inte minst av USA. Mike Pompeo kräver i ett uttalande på fredagen att förslaget dras tillbaka och att Kina respekterar Hongkongs nivå av självständighet, dess demokratiska institutioner och de medborgerliga fri- och rättigheterna, rapporterar Reuters. 

– Det är grundläggande för att bevara dess speciella status under amerikansk lag, säger Mike Pompeo, med hänvisning till den omstridda lag som president Trump undertecknade i höstas, som innebär att USA kan inrätta sanktioner mot Hongkong om inte självständigheten från Kina upprätthålls.

– Beslutet att kringgå Hongkongs väletablerade lagstiftningsprocess och ignorera viljan hos invånarna i Hongkong skulle vara en dödsstöt för den höga nivå av självständighet som Peking har utlovat Hongkong, säger Pompeo, rapporterar AFP.

Pompeos uttalande kommer efter att det amerikanska utrikesdepartementet redan på torsdagen protesterade mot Kinas lagförslag. Man varnade för att lagarna kan vara ”kraftigt destabiliserande”, och att de går emot den vilja som finns bland invånarna i Hongkong. 

I en intervju med Fox News på torsdagen kommenterade också Robert O’Brien, presidentens nationella säkerhetsrådgivare, det nya lagförslaget från Kina. Han framförde då att man i Washington har ”många verktyg för att uttrycka vårt missnöje”‚ utan att redogöra för i detalj vilka åtgärder den amerikanska regeringen kan ta till.

– Om Kina går vidare och vidtar hårda åtgärder med stöd av den här nya säkerhetslagen så kommer USA att svara. Och jag tror att andra länder i världen kommer att svara, inklusive Storbritannien och många andra av våra allierade och vänner, sa Robert O’Brien, enligt Reuters.

Läs mer:

Marianne Björklund: Säkerhetslagen kan bli dödsstöten för Hongkong som finanscentrum