Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA förlänger kärnavtal med Iran

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Other: Saul Loeb/AFP

USA avstår en sista gång från att lämna Iranavtalet, meddelade Vita huset på fredagseftermiddagen.

Trump ger de europeiska stater som undertecknat avtalet 120 dagar på sig att komma överens om nya klausuler. Misslyckas motparten kommer USA att lämna överenskommelsen, hävdar presidenten.

Främst vill Trump omförhandla tidsramen. Det nuvarande avtalet, som förbjuder Iran från att anrika uran, sträcker sig fram till 2025. USA vill att förbudet ska gälla i all framtid.

Trump har återkommande sågat Iran-avtalet och upprepade gånger kallat överenskommelsen – undertecknat av företrädaren Obama 2015 – för det värsta avtal som han någonsin sett. Medan europeiska ledare betraktar avtalet som en diplomatisk och säkerhetspolitisk framgång. Såväl europeiska statschefer som Trumps egna säkerhetsrådgivare har uppmanat honom att inte lämna avtalet. Men tålamodet tryter; om fyra månader är det definitivt över.

Samtidigt meddelar Vita huset att USA inför nya sanktioner mot 14 mål i Iran – individer och organisationer – däribland ledaren för landets domstolsväsende. Vita huset beskriver sanktionerna som en reprimand för regimens hantering av de gångna veckornas missnöjesdemonstrationer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.