Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-ger-turkiet-fritt-spelrum-i-norra-syrien/

Världen

USA ger Turkiet fritt spelrum i norra Syrien

Syriska kurder demonstrerar vid staden Ras al-Ain mot Turkiet. Foto: Delil Souleyman/AFP

USA drar sig nu tillbaka från delar av norra Syrien som kontrolleras av kurder och låter Turkiet rulla in. Det är en stor förskjutning av den amerikanska Syrienpolitiken. Kurderna har hittills varit USA:s främsta allierade i området. ”Det är dags för oss att lämna dessa löjliga krig utan slut”, twittrar USA:s president Trump.

Vita huset tillkännagav på söndagen i ett pressmeddelande att Turkiet snart kommer att flytta trupp längre in i Syrien och att USA-styrkor ”inte längre kommer att befinna sig i närområdet”.

Turkiet ges samtidigt ansvar för de IS-stridande som gripits i området de senaste två åren. Beskedet innebär ett stort policyskifte. 

I den berörda regionen ligger fånglägret al-Hol, där ett antal barn till svenska IS-stridande befinner sig. Det är ännu oklart hur lägret kommer att påverkas av beslutet.

https://twitter.com/NBCNews/status/1181043719497293824?s=20

På måndagsmorgonen rapporterade kurdiska källor för AP att USA-styrkor redan sågs retirera från områden nära den syrisk-turkiska gränsen.

Donald Trump flaggade för snart ett år sedan för att lämna norra Syrien helt men tvingades då backa efter massivt mothugg från sina utrikes- och säkerhetspolitiska rådgivare.

USA har under Syrienkonflikten varit uppbackare av de kurder som nu kontrollerar norra Syrien. Kurdiska SDF har varit USA:s pålitligaste partner i kampen mot IS.

Turkiet betraktar däremot de syriska kurderna som terrorister. Landet har länge velat skaffa sig en ”säker zon” en bit in i Syrien.

”Vi tvekar inte ett ögonblick att försvara oss” mot den turkiska operationen, säger SDF i ett uttalande på måndagen, enligt Reuters.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är orolig för konsekvenserna av Turkiets planerade offensiv i norra Syrien.

”Vi ser mycket allvarligt på utvecklingen i nordöstra Syrien och USA:s besked om att tillåta en eventuell turkisk militär operation. Efter mer än åtta års konflikt behöver Syrien och regionen fred, inte en ny konflikt. Ett militärt agerande riskerar att få enorma konsekvenser och leda till ytterligare lidande”, skriver hon i ett mejl till TT och fortsätter:

”Militärt agerande kan aldrig leda till hållbar fred i Syrien. Vi står i nära kontakt med kurdiska myndigheter i området, hjälporganisationer och med andra länder som har medborgare/anknutna i lägren.”

Innan Turkiet rullar in kommer USA att dra tillbaka sina mellan 100 och 150 soldater i det aktuella området. De ska dock inte lämna syriskt territorium helt och hållet.

Sammanlagt har USA 2.000 soldater i Syrien, ett antal Trump beordrat ska halveras.

Beskedet om att släppa fram turkarna kom efter ett telefonsamtal på söndagen mellan president Trump och hans turkiska kollega Erdogan.

Från turkiskt håll meddelades efter samtalet att de båda ledarna kommit överens om att träffas i Washington i november. Detta har dock inte bekräftats av Trumpadministrationen.

På måndagen kommenterar Donald Trump beslutet om reträtt med en lång Twittertråd.

”USA skulle vara i Syrien i 30 dagar, det var många år sedan”, skriver presidenten. ”Det är dags för oss att lämna dessa löjliga krig utan slut, många av dem stamkrig.”

”Vi ska slåss där det gynnar oss, och bara slåss för att vinna.”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1181172459325800448?s=20

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1181172462291243008?s=20

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1181172465772482563?s=20