Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-gratulerar-guatemalas-nye-president/

Världen

USA gratulerar Guatemalas nye president

Foto: Johan Ordonez/AP

Vita huset gratulerar Alejandro Giammattei till segern i Guatemalas presidentval och lovar att jobba med honom för att sätta stopp för migrationen från landet.

TT Text

”USA delar en djup, historisk relation med Guatemala och ser fram emot att fortsätta vårt nära partnerskap på flera områden av gemensamt intresse, inklusive att ta itu med de underliggande orsakerna till olaglig migration”, lyder ett uttalande från USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Giammattei utropades till segrare efter helgens val och kommer att ta över presidentposten från korruptionsanklagade Jimmy Morales i januari. En av den avgående presidentens sista gärningar var att ingå ett migrationsavtal med USA:s president Donald Trump. I och med avtalet betraktas Guatemala som ett säkert tredje land dit USA kan deportera migranter som passerat genom det centralamerikanska landet.

Giammattei har ännu inte tydligt visat var han står angående avtalet, som är ytterst impopulärt bland guatemalaner. USA har bland annat hotat med reseinskränkningar och höjda tullar på guatemalanska varor om inte landet står fast vid avtalet.

Ämnen i den här artikeln:

USA
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt