Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA har avfyrat robotar mot Syrien

01:22. USA har avfyrat 59 kryssningsrobotar nära den syriska staden Homs som svar på tisdagens kemvapenattack, detta på order av president Trump.

Washington. USA avfyrade under natten mot fredagen 59 missiler mot mål i Syrien. Det är första gången som USA attackerar Syrien med militära medel. 

Det oväntade anfallet väcker både förvåning och förskräckelse i omvärlden.

Händelsen har ökat spänningen mellan USA och Ryssland som kallar angreppet för ”ett krigsbrott”. 

Klockan kvart i tre på morgonen svensk tid avfyrades 59 Tomahawkmissiler från två amerikanska krigsfartyg som för närvarande finns i östra Medelhavet mot mål i Syrien. 

Det är första gången som USA ensamt riktar militär kraft mot Syrien. 

Kryssningsmissilerna, som kommer upp i en hastighet av 880 km/h, flyger lågt för att undvika att upptäckas av radar, hade sikte på i första hand Al-Shayrat, den militära flygbas i Syrien varifrån den kemiska attacken ska ha genomförts i tisdags. Den syriska regimen ses som ansvarig för attacken som dödade minst 80 personer, varav många var barn. Rapporterna om attacken har skakat världen, inklusive USA:s president: 

– Med ett dödligt nervgift kvävdes oskyldiga män, kvinnor och barn. Till och med vackra bebisar mördades grymt i denna väldigt grymma attack. Inget av Guds barn borde någonsin utsättas för sådan fasa, sa Donald Trump i ett uttalande sent på torsdagskvällen lokal tid, där han berättade att han hade beordrat en militär attack: 

– Det ligger i USA:s nationella säkerhetsintresse att förebygga och avskräcka från spridningen av kemiska vapen. Det råder ingen tvekan om att Syrien använde förbjudna kemiska vapen, bröt mot sina åtaganden för konventionen om kemiska vapen och ignorerade uppmaningarna från FN:s säkerhetsråd. 

Läs mer: Trump: Det som hände i Syrien är en skam för mänskligheten

Foto: DigitalGlobe/U.S. Department of Defense/AP

Flygbasen Shayrat i Syrien. Bild tagen av amerikanska försvarsdepartementet 2016. Foto: DigitalGlobe/U.S. Department of Defense/AP

Trump sa att alla tidigare försök att få Assad att ändra sig har misslyckats, och att resultatet – en konfliktfylld, destabiliserad region och en flyktingkris – utgör ett hot mot USA och dess allierade. 

– I kväll uppmanar jag alla civilserade nationer att ansluta sig till oss för att få ett slut på slakt och blodvite i Syrien, och att få ett slut på alla typer av terrorism. 

Trump befinner sig i Mar-a-lago i Palm Beach, Florida, för ett tvådagarsmöte med Kinas president Xi Jinping, som landade på eftermiddagen. När flygattackerna inleddes satt de båda vid middagsbordet på Trumps lyxanläggning. 

Attackerna riktades mot stridsflygplan och infrastruktur, men inte mot mål där kemiska vapen kunde vara placerade, något som skulle kunna orsaka oöverblickbara skador. 

Trump har på mycket kort tid bytt fot i fråga om Syrien. Efter att ha sagt att Syriens president Bashar al Assad möjligen kan sitta kvar, och argumenterat för att USA ska hålla sig undan direkt inblandning i Syrien, har han under bara ett par dygn fått en ny inställning – uppenbarligen skakad av de fruktansvärda bilderna av offren för kemvapenattackerna. 

Vad de amerikanska attackerna betyder eller leder vidare till vet vi ännu inte; det är också oklart i vilken mån attacken skadade den syriska regimen. 

Omvärldens reaktioner var en blandning mellan förvåning och bestörtning - men även bävan.

Experter befarar att relationen till Ryssland kan få allvarliga konsekvenser om den ryska sidan väljer att trappa upp konflikten till direkt konfrontation med USA. Centralt är Rysslands stöd för Assadregimen. Efter anfallet står parterna nu mot varandra i Syrienkonflikten.

Enligt Rysslandsexperten Kristian Gerner visar Trump och hans regerings respons på kemattacken att den är mycket farligare för världsfreden än någon annan regering i världen, inklusive Rysslands.

– Det är en oerhört inkompetent amerikansk regering, och visar på en total oberäknelighet, säger Kristian Gerner till TT. 

Ryssland gick i hårda ordalag ut och fördömde attacken som man kallar ett brott mot internationell lag och ett folkrättsbrott. Landet kommer att begära ett brådskande möte i FN:s säkerhetsråd, skriver Reuters.

Ryssland meddelar också att landet tills vidare drar sig ur det flygsäkerhetsavtal som ingåtts tidigare med USA för att undvika krockar mellan ländernas flygvapen i Syriens luftrum.

Läs mer: Anna-Lena Laurén: Missilattacken ett bakslag för Putin.

Ryssland ska ha fått information av USA om att attacken var på gång. Ryssar ska ha befunnit sig på basen som attackerades. Men enligt utrikesminister Rex Tillerson sökte man aldrig samförstånd med Ryssland inför attacken. 

Även Iran kritiserade USA:s agerande och kallar attacken ”destruktiv och farlig”.

Utrikesminister Margot Wallström säger till SVT Nyheter att Sverige i FN:s säkerhetsråd ansträngde sig för att nå en resolution om en undersökning av kemvapenattacken, men att de permanenta medlemmarna inte kunde enas. Hon ifrågasätter USA:s ensidiga attack mot Syrien och om det är ett folkrättsbrott.

– Det är oklart om robotangreppet i natt är ny amerikansk politik. Frågan måste därför tillbaka till säkerhetsrådet, som måste ta ansvar för att nå en hållbar politisk lösning, säger Margot Wallström till SVT Nyheter.

Frankrike, Japan, Kina, Storbritannien, Israel, Saudiarabien, Australien och Turkiet välkomnar däremot attacken. Även Syriens opposition hyllar robotattacken och hoppas på fler angrepp. Både Frankrikes president Hollande och Tysklands förbundskansler Merkel menar att Assad själv bär ansvaret för den amerikanska attacken, rapporterar AFP.

Om nattens attack är början på en mer omfattande amerikansk militär operation är oklart, även om det av de första uttalandena att döma tycks mindre troligt. En tjänsteman uppger för CNN att attackerna är över ”till dess att nya beslut fattas”. Trump har dock ända sedan sin kampanj varit tydlig med att han värnar överraskningseffekten, och inte har för avsikt att avslöja några planer för fienden.

Läs mer: Michael Winiarski: Syftet sägs vara att försöka få slut på blodbadet

Ett mer omfattande militär operation skulle förstås vara ett extremt riskfyllt alternativ för USA. Många länder ser helst att Assad försvinner från makten, men vem som ska styra det krigshärjade landet i hans ställe är inte alls lika självklart. Detta ”efter” är sannolikt en återhållande faktor.

Också internt i USA har reaktioner på nattens attack börjat komma: inte minst från kongressen, där en del ledamöter sannolikt kommer att hävda att Trump borde ha sökt kongressens godkännande.

Men Trumps snabba svar på kemvapenattacken i Syrien fick också beröm, bland annat av senatorerna Lindsey Graham och John McCain, två hökar som inte brukar tveka att kritisera presidenten. Nu uppmanade de honom att gå längre.

Kriget i Syrien har pågått i sex år och har dödat mer än 400.000 människor.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.