Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 07:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-har-lamnat-in-ett-beslut-om-att-landet-lamnar-who/

Världen

”USA har lämnat in ett beslut om att landet lämnar WHO”

Tarik Jašarević, presstalesperson på WHO.
Tarik Jašarević, presstalesperson på WHO. Foto: UN Photo/Violaine Martin

USA har meddelat FN att man drar sig ur Världshälsoorganisationen, WHO.

– USA har lämnat in ett formellt beslut om att landet lämnar WHO den 6 juli 2021, säger Tarik Jašarević, talesperson på WHO.

USA-valet 2020

USA lämnar formellt Världshälsoorganisationen WHO den 6 juli 2021. Det beskedet gav Vita huset till senaten och FN på tisdagen, rapporterar AFP.

Tarik Jašarević, talesperson på WHO, säger till DN att man tagit emot beslutet:

– Vi har fått rapporter om att USA har lämnat in ett formellt beslut till FN:s generalsekreterare om att landet lämnar WHO den 6 juli 2021. Vi har ingen ytterligare information att lämna just nu.

Det var i maj som Donald Trump sa att USA skulle avbryta sitt samarbete med WHO. Han hävdade att Kina mörkat det nya coronaviruset i utbrottets början och pressat WHO att vilseleda världen. Trump menade också att FN-organet inte genomfört reformer som USA krävt och att det gjort flera misstag som lett till att viruset kunnat spridas. Han hävdade även att Kina har kontroll över WHO.

USA:s ekonomiska bidrag ska i stället gå till ”andra globala insatser för allmän hälsa, som förtjänat det”, sa Trump.

Demokratiska partiets kandidat Joe Biden, som utmanar Trump om presidentposten i valet i november, lovar att riva upp beslutet att lämna WHO om han vinner valet.

”På min första dag som president kommer USA gå med i WHO igen och återskapa vårt ledarskap på världsscenen”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/JoeBiden/status/1280603719831359489

I fjol stod USA för omkring 15 procent av WHO:s budget med över 400 miljoner dollar i stöd, enligt TT. 

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) är väldigt kritisk till USA:s beslut och säger till TT:

– Det är ansvarslöst av Trump och Trumpadministrationen att avveckla och lägga ner samarbetet med WHO. Det är mitt under en pandemi och det är svårt att se att det är någonting annat än en intern del i hans presidentkampanj, för att hitta en syndabock och peka ut WHO som ansvarig för de stora problem som USA är i just nu.

– Pandemin visar mer än någonsin att vi behöver ett internationellt och globalt samarbete i stora och viktiga frågor om vi ska klara det på effektivt sätt.

Eriksson säger även till TT att det är viktigt att utreda organisationens arbete men inte förrän det värsta är över.

– Ser vi globalt så är det inte alls så att det värsta är över utan vi är mitt i pandemin fortfarande.

Läs mer: Trump: USA avbryter samarbetet med WHO 

Ämnen i artikeln

USA
WHO
Donald Trump
Joe Biden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt