Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA: Ingen överraskning om Nordkorea avfyrar missil

USA skulle inte bli förvånat om Nordkorea genomför ett nytt missiltest, sade Vita husets talesman Jay Carney på fredagen. Från Kuba kom en varning, signerad Fidel Castro, till Nordkoreas ledare.

På frågan om vilka indikationer man har på att ett missiltest skulle genomföras, trots spänningen i regionen, svarade Carney att de rapporter Vita huset har tyder på detta.

– Vi skulle inte bli förvånade om de genomför test, sade Carnet. Vi har sett dem avfyra missiler tidigare.

Kubas tidigare president Fidel Castro har tagit till orda och varnat Nordkorea för att landet står inför ”en av de allra allvarligaste kärnvapenkriserna” sedan dåvarande Sovjet för 50 år sedan var på väg att landa kärnvapenbestyckade raketer på Kuba, ett test på hur pass handlingskraftig Kennedyadministrationen i USA var.

Castro uppger att han kontaktat nordkoreanerna som vän och då understrukit hur ”hedrad” han känner sig över att ha känt Nordkoreas tidigare ledare Kim il Sung.

Uttalandet har publicerats i kubanska medier, uppger nyhetsbyrån AP.

”Om krig bryter ut där så kommer folken på båda sidor av den koreanska halvön att slaktas, utan att någon sida skulle tjäna på det”, heter det bland annat i Castros uttalande, publicerat i bland annat kommunistpartiets tidning Diario Granma.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.