Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA-kändisar i ”dumpa Trump”-kampanj

Foto: Brandi Simons/AP

Namnkunniga amerikanska celebriteter har gått samman i en kampanj mot Republikanernas frontfigur inför presidentvalet i höst, fastighetsmiljardären Donald Trump.

Skådespelarna Harry Belafonte, Kerry Washington och Jane Fonda tillhör dem som ställt sig bakom kampanjen ”Stop hate, dump Trump” (stoppa hatet, dumpa Trump) som syftar till att hindra Donald Trump från att ta sig hela vägen till Vita huset.

– Vi erbjuder amerikanerna en chans att få medverka i en aktion och att få höras, samtidigt som Trumps valrörelse ökar i kraft trots hans hatfyllda och splittrande retorik, säger Eve Ensler, dramatiker och en av initiativtagarna till uppropet.

Ensler säger också att anti-Trumpkampanjen riktar sig till medier och politiska institutioner som ”bidragit till att normalisera Trumps extremism genom att behandla den som underhållning, och genom att ge den oproportionerligt och orättvist mycket medieutrymme, samt genom att avstå från att granska, ifrågasätta och döma ut den på ett korrekt sätt".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.