Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA kom åt norska polisregister

Gruppen som övervakade norrmän på uppdrag av USA:s ambassad i Oslo hämtade data från Norges straffregister. Informationen fick de enligt Aftenposten med hjälp av gamla kollegor som fortfarande jobbar inom norska polisen.

Poliskällor och tidigare ambassadanställda säger till tidningen att det är uppenbart att information hämtats vid flera tillfällen från polisens register och databaser.

Enligt källorna måste folk inom både Politidirektoratet, alltså norska Rikspolisen, och norska Säpo, PST (Politiets sikkerhetstjeneste), ha känt till det.

Nu i helgen rapporterar också Bergens Tidende att såväl USA som PST redan 2004 av stortinget fick klara besked om var gränserna går för amerikansk underrättelseverksamhet på norsk mark. Att ämnet togs upp då berodde på det så kallade Risør-fallet, då en irakier som fått asyl i Norge värvades av USA till kriget i Irak — enligt uppgift med samtycke från PST.

– De chockerande upplysningar vi nu får om amerikansk underrättelseverksamhet i Norge är extra allvarliga i skenet av vad som hände efter Risør-fallet. För efter det kan amerikanerna inte ha haft minsta tvivel om vad norska politiska myndigheter anser om sådan aktivitet, säger Ågot Valle, ansvarig för stortingsöverläggningar 2001—05, till Bergens Tidende.

Veckans avslöjanden i Norge har utlöst rapporter om motsvarande USA-verksamhet även i Danmark och Tyskland.

Justitiedepartementet i Stockholm betecknade i veckan ämnet som en ”polisiär fråga”, men på lördagen bekräftade justitieminister Beatrice Ask att det hänt även i Sverige.

Timothy Moore på kommunikationsavdelningen på amerikanska ambassaden i Norge säger att övervakningen inte riktar sig mot norrmän.

”Vi beklagar att en provocerande och felaktig rapport om utrikesdepartementets säkerhetsprogram har skapat oro bland våra vänner”, skriver ambassaden i ett uttalande som skickats till norska nyhetsbyrån NTB.

Moore säger till NTB att SDU-enheten (Surveillance Detection Unit) varken är ett hemligt program eller handlar om underrättelseverksamhet.

– SDU riktar sig inte mot värdnationen eller värdnationens invånare. Vi vill se vem som ser på oss, säger han.

NTB: Så dessa människor har bara hållit ambassaden under uppsikt?

– I grunden ja, säger Moore.

Han understryker att övervakningen bara riktar sig mot människor som har för avsikt att skada ambassaden och dem som jobbar där.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.