Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 05:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-koper-upp-lager-av-coronalakemedel/

Världen

USA köper upp lager av coronaläkemedel

Foto: Ulrich Perrey

USA har gjort stora inköp av det antivirala läkemedlet Remdesivir. I stort sett alla lager av läkemedlet är uppköpta tre månader framåt.

– Det finns ingenting kvar för Europa, säger Andrew Hill, gästforskare vid Liverpool University, till The Guardian.

TT Text

Lagren med medicinen kommer att vara nästan helt tömda under tre månader framöver och andra länder därmed blir utan medicinen under den perioden, skriver tidningen.

– De har skaffat sig tillgång till den största delen av läkemedelsutbudet (av remdesivir), så det finns ingenting kvar för Europa, säger Andrew Hill.

Remdesivir, som utvecklades för användning mot Ebola, är det första läkemedel som godkänts av amerikanska myndigheter för behandling av covid-19. 140.000 doser som använts i teststudier runt om i världen är nu förbrukade. USA:s nya inköp omfattar läkemedelsföretaget Gileads hela produktionen för juli och 90 procent av produktionen under augusti och september, enligt The Guardian.

– President Trump har slutit en fantastisk överenskommelse för att garantera att amerikanerna får tillgång till det första godkända läkemedlet för covid-19, säger USA:s hälsominister Alex Azar. 

Professor Peter Horby vid Oxfords universitet säger till BBC att det ”delvis var förväntat” då läkemedelsbolaget Gilead är ett amerikanskt företag som annars drabbas av politiska påtryckningar lokalt. 

Beskedet offentliggjordes i samband med att USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci varnat för att smittspridningen tagit fart på nytt i flera håll av landet.

Över 2,5 miljoner människor har bekräftats smittade i USA. I fredags sattes ett nytt dygnsrekord med över 40.000 nya bekräftade fall.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi passerar 100.000 fall under ett dygn om vi inte vänder detta, säger Anthony Fauci.

Läs mer: Remdesivir godkänns som läkemedel mot covid-19 

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt