Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA lämnar Parisavtalet

01:06. Donald Trump meddelar att USA kommer att lämna Parisavtalet gällande klimatförändringar.

WASHINGTON. Donald Trump fullföljer sitt kampanjlöfte och har beslutat om USA:s utträde från Parisavtalet om klimatförändringarna.

Trump fortsätter därmed att montera ned Obamas miljöpolitik, med globala konsekvenser.

Det blev inget lappkast i sista minuten. Sedan omvärlden väntat spänt i över ett dygn kom Donald Trumps definitiva besked, levererat från Vita husets trädgård, där den heta solen gassade: USA lämnar Parisavtalet.

Läs mer: Michael Winiarski: Understryker USA:s tilltagande isolering i världen

– Jag vill inte att något ska komma i min väg, och jag slåss för det amerikanska folket. Och därför, av plikt mot USA:s medborgare, kommer USA att dra sig ur Parisavtalet om klimatet, och påbörja förhandlingar om återinträde, under bättre villkor, sade Trump.

Om det går, fortsatte han: är det jättebra, om inte – får det vara.

Trump gick till val med ett löfte om att lämna överenskommelsen, och efter förhandsläckor tidigare i veckan är beskedet inte överraskande. USA blir därmed det enda land, ihop med Nicaragua och Syrien, som inte deltar i det globala samarbetet mot klimatförändringarna.

Kongressens konservativa politiker uppmanades av Vita huset att i sina kommentarer framhålla att presidentens beslut gynnar amerikanska jobb och innebär ”meningslösa” åtaganden, liksom att USA:s genom avtalet förfördelas i jämförelse med i första hand Kina. Den republikanska senatorn Rand Paul sa till CNN:

– Vi bör inte vara så alarmistiska, jorden har funnits i 4,5 miljarder år. Finns det klimatförändringar? Kanske. Men hur mycket är naturligt och hur mycket beror på människan? Att det leder till massutrotning i naturen om vi lämnar Parisavtalet är bara löjligt.

Trumps besked föranleddes av ett intensivt dygn, efter läckor till amerikanska medier gjorde gällande att USA skulle dra sig ur. Informationen bekräftades inte av Vita huset, och Trump twittrade sent på eftermiddagen att han skulle ge sitt slutbesked på torsdagen. Om han fortfarande tvekade eller bara ville hålla omvärlden på helspänn är oklart. In i det sista pågick frenetisk lobbning från båda sidor.

Det är väl känt att både Trumps dotter Ivanka Trump och utrikesminister Rex Tillerson ville att USA skulle stanna kvar i avtalet, liksom en lång rad stora företag. Elon Musk, grundare av elbilsbolaget Tesla, förkastade ett utträde och sa att han inte längre kunde medverka i de två rådgivande grupper för Vita huset som han deltar i.

Läs mer: Maria Gunther: Avgörande för våra barn vad övriga länder gör nu

Enligt nyhetssajten Politico har dock chefsstrategen Steve Bannon och chefen för USA:s miljömyndighet Scott Pruitt under lång tid metodiskt sett till att Donald Trump har fått möta personer som förordar ett utträde. En lång rad av de republikaner som har lobbat för ett utträde har, enligt en genomgång av The Guardian, fått stora bidrag av bolag inom olje- och kolsektorn. Flera av de största energibolagen hade dock hellre sett att USA blev kvar, inklusive Exxon, där Tillerson var vd.

Parisavtalet är konstruerat för att vara svårt att lämna, och en formell utträdesprocess är klar tidigast i november 2020, precis inför nästa amerikanska presidentval. Hur eventuella omförhandlingar kan se ut återstår att se, men de blir sannolikt svåra.

Enligt en undersökning av universiteten Yale och George Mason vill sju av tio amerikaner att USA stannar kvar i avtalet.

I stället läggs nu utträdet ur överenskommelsen till raden av Trumps hugg mot Obamas klimatpolitik. Han har lättat på utsläppsregleringar; öppnat för ny utvinning av kol på federal mark och för utvinning av olja och gas i arktiska vatten. Han har flaggat för en 31-procentig nedskärning av miljömyndigheten EPA, med speciellt fokus på klimatrelaterade program. 

I internationella sammanhang, som inom FN eller Arktiska rådet, har Trumpadministrationen försökt tona ned alla referenser till klimatförändringarna, till exempel i gemensamma deklarationer.

En rad delstater väntas dock fortsätta med en progressiv klimatpolitik, trots Donald Trump.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.