Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA-löfte till Nordkorea: Välstånd som i Sydkorea

Nordkorea kan gå en blomstrande framtid till mötes om landet går med på att avveckla sina kärnvapen. USA lovar guld och gröna skogar efter utrikesminister Mike Pompeos besök i Pyongyang i förra veckan.

Han erbjöd då, utan att gå in på detaljer, ett omfattande paket av kompensationer, framför allt investeringar från privata amerikanska företag, och lovade att få med sig Sydkorea, Kina, Japan och EU, enligt sydkoreanska medier

Särskilt ett uttalande gjort av Pompeo gjort två dagar efter mötet med ledaren Kim Jong-Un målar upp en ljus framtid.

– Om Nordkorea går djärvt till verket och genomför en snabb avveckling förbereder sig USA att arbeta med Nordkorea för att uppnå ett välstånd på samma nivå som våra sydkoreanska vänner, sa den amerikanske utrikesministern.

För en ledare för ett fattigt folk som Kim måste uttalandet låta overkligt.

Nordkoreas ekonomi var 2016 en bråkdel av Sydkoreas, svår att mäta, men ofta beräknad till mellan en tjugondedel och en fyrtiondedel. Ett löfte om samma välstånd som i Syd låter för bra för att vara sant – kanske på samma vis som skeptiker tror att Nordkoreas försäkran att ge upp sina kärnvapen är taget ur det blå.

Mike Pompeo sa efter hemkomsten också att USA strävar efter att ha Nordkorea som nära partner, inte som fiende. Samt att USA genom historien ofta blivit god vän med tidigare ovänner. 

Pompeo har talat om både ”den enorma mängd elektricitet som Nordkorea behöver” men även om hur amerikanskt jordbruk skulle kunna hjälpa nordkoreanerna att få äta kött. 

Men först måste Nordkorea, enligt det amerikanska kravet, avveckla permanent, kontrollerbart och oåterkalleligt.

Läs mer: Satellitbilder visar hur Nordkorea avvecklar kärnvapenplats 

Planerna på de amerikanska investeringarna tas emot med varm hand av Sydkoreas regering. De anses gå väl ihop med den sydkoreanske presidenten Moon Jae-Ins ”nya ekonomiska karta för Koreahalvön”, en plan som presenterades för Nordkorea under det koreanska toppmötet den 27 april.

Enligt de sydkoreanska planerna ska naturresurser och energi utvecklas längs Nordkoreas östkust, medan industri och transportsektor ska byggas upp längs västkusten. Området kring den demilitariserade zonen ska utvecklas med miljö- och turistprojekt. Både flyg- och järnvägslinjer planläggs förena de båda nationerna på Koreahalvön med Japan, Kina och Ryssland.

Vad Nordkorea krävt är framför allt säkerhetsgarantier från USA så att Kim Jong-Un kan sitta kvar vid makten. Det var med anledning av diskussioner kring dessa garantier som en av den sydkoreanske presidenten Moons rådgivare, vid ett seminarium nyligen, framkastade den halsbrytande idén att bästa sättet för Nordkorea att säkra regimens överlevnad vore ett Trump Tower byggt intill Taedong-floden i Pyongyang eller att McDonald’s öppnar en restaurang i staden.

Om Nordkorea avvecklar sina kärnvapen och om utländska pengar då strömmar in i landet kommer det ändå i grunden inte att förändra Nordkoreas ekonomiska modell, förutspår Thae Yong-Ho, som var biträdande ambassadör vid Nordkoreas ambassad i London då han hoppade av. 

Enligt Thae är målet för Kim Jong-Un inte breda ekonomiska reformer på det sätt som till exempel Kina genomförde med början från slutet av 1970-talet.

I en nyutkommen bok skriver han att Kims plan i stället är att utvidga antalet speciella ekonomiska zoner till 14 stycken, både i inlandet och längs kusterna, efter samma modell som industrizonen Kaesong byggts upp nära gränsen till Sydkorea.

Den första branschen som då planeras öppnas för utländska investeringar är turistsektorn, enligt den tidigare diplomaten.

På tisdagen sade Nordkoreas FN-ambassadör i Geneve, Han Tae Song, att landet kommer att ansluta sig till de internationella ansträngningarna för förbud mot kärnvapentester.

”Ett slut för kärnvapentest och uppföljningsåtgärder är en viktig process för global nedrustning och Nordkorea kommer att ansluta sig till de internationella nedrustningsansträngningarna för ett totalförbud mot kärnvapentest”, sade Han Tae Song.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.