Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

USA-miljardär kan ställas till svars för 15 år gammalt mord

En kedjad Robert Durst på väg från en domstol i New Orleans till fängelset Orleans Parish Prison, i mars 2015.
En kedjad Robert Durst på väg från en domstol i New Orleans till fängelset Orleans Parish Prison, i mars 2015. Foto: Gerald Herbert / AP

Den excentriske USA-miljardären kan inom ett halvår stå till svars för ett mord begånget i december 2000. Robert Durst, som greps i mars förra året i New Orleans, erkände sig på onsdagen skyldig till olagligt innehav av en revolver. Efter förhandling med åklagare kommer 72-åringen att dömas till fängelse i 85 månader.

Straffet ska ses mot bakgrund av att Durst tidigare har fällts för brott, vilket bland annat innebär att han saknar rätt att inneha skjutvapen.

I överenskommelsen (plea bargain) ingår att Robert Durst överförs till ett fängelse i Kalifornien. Väl där väntar rättegång i augusti för mordet på Susan Berman, förutsatt att åklagare då har ett åtal som håller för prövning. Berman, en författare som Durst umgicks nära med under en lång rad år, påträffades mördad i sitt hem i Los Angeles på julafton 2000.

Hon bragtes om livet, med ett skott bakifrån mot huvudet, när Durst fått veta att myndigheterna ville höra henne om vad hon kände till om hans förehavanden.

Om fallet går åklagarsidans väg kan mysteriet Robert Durst – som under 34 år inte gått att bringa klarhet i – få sin lösning, rapporterar tidningen New York Times. Under årens lopp har den förmögne Durst, som ärvt pengar genom familjens fastighetsinnehav i New York, med skickliga advokaters assistans lyckat undkomma åtal för flera brott han pekats ut som ansvarig för. Bland annat har han misstänkts ligga bakom sin första hustrus försvinnande, vilket aldrig lett till åtal.

En av Robert Dursts advokater, Dick De Guerin, säger till New York Times att åklagarna ”har 15 år gamla bevis som inte dög något till då, och som verkligen inte räcker till nu”.

Till bilden hör att Robert Durst är huvudperson i kriminaldokumentären ”The Jinx”, som producerats av HBO och där turerna i fallet Robert Durst avhandlas, med deltagande av Durst själv.

Filmarna fick med ett pikant inslag när Durst, ovetandes om att mikrofonen han bar på var påslagen, under det att han pratade för sig själv bland annat sade: ”Vad i helvete var det jag gjorde? Dödade dem allihop, givetvis.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.