Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-12 23:36 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-miljoner-till-syrisk-opposition/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA-miljoner till syrisk opposition

USA lovar miljoner till den syriska oppositionen och EU lättar på vapenembargot. Men omvärlden säger sig föredra en politisk lösning, och dödliga vapen fortsätter att vara utom räckhåll.

Efter mötet mellan länder i ”Syriens vänner” och Syriska oppositionsalliansen lovade USA nästan 387 miljoner kronor i "icke-dödligt" stöd till oppositionen, inklusive den väpnade. Men rebellerna får nöja sig utan de vapen de efterlyst i kampen mot president Bashar al-Assad.

USA:s nye utrikesminister John Kerry betonade behovet av en politisk lösning.

– Det enkla faktumet är att al-Assad inte kan skjuta sig ur detta, sade han.

Senare meddelade EU att man lättar på sanktionerna mot Syrien. Medlemsländerna ska tillåtas att leverera ”icke-dödlig” militär utrustning, tekniskt stöd och även pansarfordon till oppositionen – under förutsättning att de används för att skydda civila. Därmed svarar EU på krav inifrån unionen, främst Storbritannien.

Muaz al-Khatib, oppositionsalliansens ledare, beskrev en kris utan motstycke i Syrien och upprepade kraven på presidentens avgång.

– Härifrån säger jag: Bashar al-Assad, för en gångs skull måste du bete dig som en människa. Nog med dödandet, nog med mördandet, nog med slakten, sade han.

Syriska nationella rådet (SNC), den största gruppen inom alliansen, deltog inte och uttryckte besvikelse över tidigare försök.

– Hittills har vi inte sett något annat än löften och uttalanden, sade SNC:s ledare George Sabra i telefon till TT.

Men en politisk lösning är fortfarande avlägsen och den brokiga skaran rebellgrupper lyder inte under någon enskild befälhavare. Om den väststödda oppositionen ska vinna trovärdighet som ledare måste den visa att den kan leverera – inte bara lova.

De religiösa extremister som utgör en del av rebellerna har hittills varit bättre på det, vilket oroat västländer. Att Väst, inte minst USA, månar om att ge mer sekulära rebeller stöd handlar därmed inte bara om stöd till oppositionen. Det är troligtvis också ett sätt att möta jihadisternas växande inflytande enligt en diplomatkälla i regionen.

– Jag skulle väl tro att det är avsikten, säger diplomaten till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.